België. …

DINSDAG 20 NOVEMBER.

België. De NAVO-landen wijzen de stafchef van het Duitse leger, generaal Harald Kujat, aan als voorzitter van het militair comité van de NAVO. Hij haalt het van de Belgische stafchef Willy Herteleer.

Frankrijk. De Kamer keurt de invoering van de Tobin-taks goed. De heffing op financiële wisseloperaties moet speculatie afremmen en geld voor humanitaire acties opleveren.

Algerije. In de hoofdstad Algiers ontploft een krachtige bom. Daarbij raken minstens 29 mensen gewond. De aanslag is het werk van islamistische rebellen.

Mexico. De Spaanse premier José Maria Aznar wordt de nieuwe voorzitter van de Internationale van het Democratisch Centrum (ICD). ICD is de nieuwe naam voor de Christen-Democratische Internationale (CDI).

WOENSDAG 21 NOVEMBER.

Maleisië. Koning Salahuddin Abdul Aziz Shah sterft op 75-jarige leeftijd.

Filipijnen. Bij gevechten op het zuidelijke eiland Jolo vallen 110 doden bij conflicten tussen het leger en de moslimbeweging MNLF.

Nederland. De Bosnische Kroaat Pasko Ljubicic wordt in de Scheveningse strafgevangenis opgesloten. Het Joegoslavië-tribunaal verdenkt Ljubicic van medewerking aan de genocide in het dorp Ahmici, die in 1993 aan meer dan honderd moslims het leven kostte.

DONDERDAG 22 NOVEMBER.

Zwitserland. De Internationale Organisatie voor Migratie kondigt aan dat 67.000 slachtoffers een vergoeding zullen krijgen voor uitgevoerde dwang- en slavenarbeid onder het nazi-regime.

VRIJDAG 23 NOVEMBER.

Nepal. De maoïstische rebellen maken een einde aan het vier maanden oude bestand. Bij een reeks aanvallen op politieposten en militaire installaties vallen 34 doden. In 1996 kwamen de maoïstische rebellen tegen de monarchie in opstand.

Verenigd Koninkrijk. Premier Tony Blair start een campagne om zijn land tot de euro te laten toetreden. Hij hoopt dat dit, na een referendum, uiterlijk tegen eind 2003 lukt.

Colombia. In een goudmijn komen 46 mensen om onder een modderlawine die door hevige regenval is veroorzaakt.

Verenigde Staten. De democratische senator Joe Biden kondigt aan dat hij met een Arabisch televisiestation wil beginnen als tegenhanger van de populaire satellietzender al-Jazeera. De zender zal zich richten op Arabische jongeren die een hekel aan de Verenigde Staten hebben.

Zwitserland. De Amerikaanse jazzpromotor Norman Granz sterft in Genève op 83-jarige leeftijd. Hij werd vooral bekend als de initiatiefnemer van Jazz at the Philharmonic, waarmee hij de jazzmuziek voor het grote publiek toegankelijk probeerde te maken.

ZATERDAG 24 NOVEMBER.

Duitsland. De groene partij steunt de regeringsbeslissing om troepen naar Afghanistan te sturen. Dat gebeurt na een bewogen oproep van de groene minister van Buitenlandse Zaken Joshka Fischer.

Zwitserland. Vlak voor de landing in Zürich stort een Jumbolino van Crossair neer. Het toestel kwam uit Berlijn en had 5 bemanningsleden en 28 passagiers aan boord. Negen overleven de ramp, van wie twee in kritieke toestand. Er zijn zeker 24 doden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content