DINSDAG 13 NOVEMBER.

Egypte. Een rechtbank veroordeelt 23 mannen wegens ‘seksueel immorele praktijken’, een omschrijving voor homoseksualiteit.

Burundi. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat het Burundese leger begin november ’93 burgers heeft geëxecuteerd. De executie zou een vergelding geweest zijn voor aanvallen van Hutu-rebellen op het leger.

Egypte. Egyptische archeologen ontdekken een 2000 jaar oude stad aan de oever van de Nijl. Ze bevindt zich in Kom Nagierea, nabij Alexandrië.

WOENSDAG 14 NOVEMBER.

Israël. De regering stemt in met de bouw van 200 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De nieuwe nederzettingen vormen de belangrijkste hinderpaal voor een overeenkomst tussen Israël en de Palestijnen.

Verenigde Staten. De bisschoppenconferentie kiest voor het eerst een zwarte voorzitter, bisschop Wilton Gregory.

Spanje. Een busongeluk in het zuidwesten kost het leven aan negentien bejaarden. Veertien anderen raken gewond.

DONDERDAG 15 NOVEMBER.

Spanje. De Baskische afscheidingsbeweging ETA eist de verantwoordelijkheid op voor twee aanslagen eerder deze maand.

Frankrijk. Het gerecht ontmantelt in Boulogne-sur-Mer een pedofilienetwerk. Vijftien mensen worden verdacht van verkrachting van kinderen. Volgens het gerecht heeft het netwerk ook vertakkingen in België.

VRIJDAG 16 NOVEMBER.

Italië. Paus Johannes Paulus II roept de leiders van alle grote wereldgodsdiensten op voor een grote vredestop. Die zal op 24 januari 2002 plaatshebben in het Italiaanse Assisi. Volgens het Vaticaan is het verminderen van de spanning tussen het christendom en de islam een van de prioriteiten van de top.

ZATERDAG 17 NOVEMBER.

Canada. In Ottowa keurt de G20 een plan goed voor multilaterale samenwerking tegen de financiering van het terrorisme. Het plan wil terroristen de toegang ontzeggen tot de financiële systemen en een einde maken aan het misbruik van informele bankcircuits. De G20 is een forum van ministers van Financiën en gouverneurs van Centrale Banken.

Rwanda. De regering laat 552 kinderen vrij die verdacht werden van betrokkenheid bij de genocide in 1994.

ZONDAG 18 NOVEMBER.

Israël. Procureur-generaal Elyakim Rubinstein beslist een groep joden te steunen die bij het Belgische gerecht een klacht willen indienen tegen de Palestijnse president Yasser Arafat. De joden verzamelen onder meer bewijzen over de rol van Arafat in de moord op elf Israëlische atleten op de Olympische Spelen van 1972.

Bulgarije. De ex-communist Georgi Parvanov wint de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

ZONDAG 18 NOVEMBER.

Israël. Een Europese missie ontmoet de Israëlische premier Ariel Sharon. Na afloop overheerst teleurstelling in het Europese kamp omdat Sharon niet bereid is het vredesproces opnieuw op gang te trekken. Later op de dag volgt een nieuw en positiever gesprek met Sharon.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content