In het Internationaal Congrescentrum in Gent gaat een tweedaagse jongerenconferentie rond het thema ‘integratie’ van start. …

MAANDAG 12 NOVEMBER.

In het Internationaal Congrescentrum in Gent gaat een tweedaagse jongerenconferentie rond het thema ‘integratie’ van start. Een honderdtal jongeren uit vier Europese landen neemt deel.

[{bull}] De procureurs des konings krijgen pas in 2002 een loonsverhoging. Dat zijn de Brusselse procureur Benoît Dejemeppe en premier Guy Verhofstadt (VLD) overeengekomen.

[{bull}] Een meerderheid van de grondwetsspecialisten die advies geven over de toekomst van de Senaat, spreekt zich veeleer voor een aanpassing uit dan voor de afschaffing van de assemblee.

[{bull}] De Gentse correctionele rechtbank veroordeelt nationaal secretaris van de Vlaams Blok Jongeren en provincieraadslid Tanguy Veys tot twee maanden cel wegens het toebrengen van slagen en verwondingen tijdens een opstootje met een linkse militant.

DINSDAG 13 NOVEMBER.

Een onderzoek van de Economische Inspectie naar de prijsaanpassing aan de euro leert dat er vooral in de kleinhandel en de horeca met de omzetting van frank naar euro geknoeid wordt.

WOENSDAG 14 NOVEMBER.

In de Kamer wordt premier Guy Verhofstadt (VLD) hard aangepakt door de oppositiepartijen CD&V en N-VA. Fractieleiders Yves Leterme en Geert Bourgeois leveren zware kritiek op het regeringsbeleid.

[{bull}] Het Rekenhof waarschuwt de Vlaamse regering dat ze volgend jaar meer zal uitgeven dan gepland als er niet ingrijpend wordt bespaard. Eerder kreeg de regering kritiek van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen.

[{bull}] Het Front National verliest met Alain Sadaune zijn laatste verkozene in het Waals parlement. Ook in de gemeenteraad van Charleroi stappen twee mandatarissen uit de partij.

[{bull}] Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) lanceert een beleidsplan voor een sneller werkend en menselijker gerecht. Hij voert managementtechnieken in en de verantwoordelijkheden zullen efficiënter worden verdeeld. ( Zie ook pag. 20)

DONDERDAG 15 NOVEMBER.

Zes militairen van de vliegbasis in Kleine Brogel worden verdacht van smokkel van honderden kilo’s hasj. Er zou zelfs drugs zijn meegenomen op vluchten van een C130-transportvliegtuig van het Belgische leger.

[{bull}] Het traditionele Te Deum in de Brusselse Sint-Michielskathedraal is niet langer de enige officiële koningsdag-plechtigheid. Voor het eerst vindt in het parlement op 15 november ook een burgerlijke plechtigheid ter ere van de koning plaats.

VRIJDAG 16 NOVEMBER.

Het kernkabinet van de federale regering beslist om de meerkosten van de politiehervorming, waar de gemeenten tegen protesteren, te betalen.

ZATERDAG 17 NOVEMBER.

De NAVO wil een nieuw hoofdkwartier bouwen vlak tegenover het bestaande gebouw. Daar bevindt zich nu de Koning Albert-kazerne van de Belgische luchtmacht, die in 2008 wordt gesloten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content