Europa. …

MAANDAG 5 NOVEMBER.

Europa. De internationale politiediensten Interpol en Europol tekenen een samenwerkingsakkoord. In de toekomst zullen ze informatie uitwisselen en gezamenlijke operaties uitvoeren.

Spanje. De Belgische animatiefilmer Raoul Servais krijgt op het festival van Valladolid de speciale prijs van de jury voor zijn kortfilm Atraksion.

DINSDAG 6 NOVEMBER.

Spanje. Een autobom ontploft in de hoofdstad Madrid. Minstens honderd mensen raken gewond. De daders, twee leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, worden gevat. Een dag later wordt in Getxo, een voorstad van Bilbao, een rechter door de ETA neergeschoten.

Spanje. Het VRT-programma ‘Man bijt hond’ wint de 48e Premios Ondas 2001, een belangrijke tv-onderscheiding in de Spaanstalige wereld. De reportagereeks ‘Radio Equador’ krijgt de prijs omdat daarin een andere kant van de derde wereld getoond wordt.

Verenigde Staten. In het veilinghuis Christie’s in New York brengt de veiling van de kunstcollectie van de Belgische verzamelaar René Gaffé 3,2 miljard frank (79,3 miljoen euro) op. De opbrengst gaat integraal naar Unicef, het kinderfonds van de VN.

WOENSDAG 7 NOVEMBER.

Frankrijk. Oud-minister van Economie en Financiën Dominique Strauss-Kahn is vrijgesproken van corruptie en schriftvervalsing. In november 1999 legde hij zijn ambt wegens die beschuldigingen neer.

Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie geeft voor het eerst sinds het uitbreken van de mond- en klauwzeerepidemie toestemming om Brits geiten- en schapenvlees onder strikte voorwaarden vanuit sommige regio’s uit te voeren.

Verenigde Staten. Negen van de 18 staten die samen met de federale regering een proces tegen softwaregigant Microsoft aanspanden, gaan niet akkoord met de minnelijke schikking tussen het bedrijf en de regering. Zij zullen het proces nu op eigen houtje voortzetten.

DONDERDAG 8 NOVEMBER.

De Europese Centrale Bank verlaagt de rente met 0,5 procentpunt tot 3,25 procent.

Uganda. In het noordwesten van het land sterven minstens 25 mensen aan de builenpest, meer dan 150 anderen worden behandeld.

Europa. Een Britse reportageploeg ontdekt een netwerk dat honderden arme Afrikaanse kinderen naar Europa haalt en hen hier als slaafjes tewerkstelt.

VRIJDAG 9 NOVEMBER.

Laos. Belgisch europarlementslid Olivier Dupuis (Italiaanse transnationale radicale partij) en vier mensenrechtenactivisten krijgen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. De vijf waren op 26 oktober opgepakt tijdens een vrijheidsbetoging in de hoofdstad Vientiane. Na de uitspraak worden ze het land uitgezet.

Burundi. Hutu-rebellen van de Forces pour la Défense de la Démocratie ontvoeren minstens 250 leerlingen uit een school om hen in het rebellenleger in te lijven. Dinsdag ontvoerden ze al 50 leerlingen uit een andere school.

ZATERDAG 10 NOVEMBER.

Verenigde Staten. Amerikaans schrijver Ken Kesey (66) overlijdt aan leverkanker. Hij werd beroemd door zijn verfilmde debuutroman One Flew over the Cuckoo’s Nest.

ZONDAG 11 NOVEMBER.

Italië. Tienduizenden betogers stappen in Rome op in een pro-Amerikaanse betoging onder leiding van premier Silvio Berlusconi, tienduizenden anderen in een tegenbetoging voor vrede in Afghanistan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content