MAANDAG 29 OKTOBER.

Kroatië. De Europese Unie en Kroatië ondertekenen een stabilisatie- en associatie-akkoord, wat algemeen geldt als een voorloper op een vraag om tot de EU toe te treden.

Nederland. Het Joegoslavië-tribunaal breidt de aanklacht tegen Slobodan Milosevic, oud-president van Joegoslavië, uit. Naast de aanklacht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kosovo krijgt hij nu ook de verantwoordelijkheid voor seksueel geweld door Servische militairen en de verwoesting van religieuze gebouwen aangewreven.

Verenigd Koninkrijk. Een Noord-Ierse protestant wordt neergeschoten in het overwegend katholieke Strabane, ten westen van Belfast. Waarschijnlijk pleegde een katholieke paramilitaire groepering de aanslag. Diezelfde dag ontploft een bom in Belfast terwijl die door politiediensten ontmanteld wordt.

Verenigd Koninkrijk. Euronext, de fusievennootschap van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, neemt Liffe over, een Londense beurs voor afgeleide producten, voor een bedrag van 36 miljard frank (892 miljoen euro).

DINSDAG 30 OKTOBER.

Duitsland. In Berlijn begint na jarenlang debat de bouw van een holocaustmonument voor de miljoenen joden die door het nazi-regime gedood zijn. Het zal uit 2700 betonnen pilaren en een ondergronds documentatiecentrum bestaan.

WOENSDAG 31 OKTOBER.

Oostenrijk. De Franse skister Régine Cavagnaud sterft aan de gevolgen van een trainingsongeval afgelopen maandag in Pitztal. Ze werd vorig seizoen wereldkampioene Super-G, eindwinnares in de wereldbeker Super-G en derde in de algemene wereldbeker.

DONDERDAG1 NOVEMBER.

Georgië. President Edvard Sjevardnadze ontslaat zijn regering na massale studentenbetogingen. De betogers protesteerden tegen een politie-inval afgelopen dinsdag bij een televisiezender nadat die kritiek op de president had geuit.

VRIJDAG 2 NOVEMBER.

VN. De stomme film Metropolis uit 1927 van de Oostenrijkse regisseur Fritz Lang is door de Unesco als eerste film opgenomen in het zogenaamde ‘geheugen van de wereld’. Met dat programma wil Unesco het gedocumenteerde werelderfgoed beschermen.

Laos. Europese diplomaten ontmoeten voor het eerst de vijf gevangen mensenrechtenactivisten die op 26 oktober gearresteerd werden in de hoofdstad Vientiane. Onder hen het Belgische europarlementslid Olivier Dupuis (Radicale Partij). Ze komen voorlopig nog niet vrij.

ZATERDAG 3 NOVEMBER.

Terrorisme. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voegen vijfentwintig groeperingen toe aan de lijst van terreurorganisaties wier financiële tegoeden zullen worden bevroren. Op de lijst staan onder meer de Baskische afscheidingsbeweging ETA, maar ook Palestijnse organisaties als Hamas en Hezbollah.

Oekraïne. Onderzoek wijst uit dat de Tupolev die op 4 oktober in de Zwarte Zee is neergestort wel degelijk per abuis geraakt is door een Oekraïense militaire raket. Bij de crash kwamen alle 78 inzittenden om het leven.

Verenigd Koninkrijk. In Birmingham ontploft een bomauto, er vallen geen gewonden of doden. De aanslag is waarschijnlijk het werk van een Ierse dissidente groep die zich verzet tegen het vredesproces in Noord-Ierland.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content