Een treinreiziger die problemen ondervindt door stakingen, vertragingen of afgeschafte treinen, krijgt vanaf volgend jaar een vergoeding. …

MAANDAG 15 OKTOBER.

Een treinreiziger die problemen ondervindt door stakingen, vertragingen of afgeschafte treinen, krijgt vanaf volgend jaar een vergoeding. Minister van Verkeer Isabelle Durant (Ecolo) heeft samen met de NMBS een terugbetalingsplan uitgewerkt.

DINSDAG 16 OKTOBER.

Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) beslist dat zittenblijvers in het hoger onderwijs een vrijstelling krijgen voor alle vakken waarvoor ze vorig academiejaar minstens twaalf op twintig behaalden.

WOENSDAG 17 OKTOBER.

135 boekhandels verkopen voor het eerst de boekencheque. Het idee van de cheque komt van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (ex-VU) en moet zoveel mogelijk Vlamingen aan het lezen zetten.

[{bull}] De Europese Commissie zet het licht op groen voor het overbruggingskrediet voor Sabena. De vliegtuigmaatschappij krijgt van de Belgische regering een lening van 5 miljard frank (123,9 miljoen euro) om het hoofd boven water te houden. ( Zie ook pag. 14)

[{bull}] Ongeveer 300 afgevaardigden van armenorganisaties nemen in de Senaat deel aan een ontmoeting met wetenschappers en parlementsleden. De ontmoeting wordt georganiseerd naar aanleiding van de werelddag van verzet tegen extreme armoede.

DONDERDAG 18 OKTOBER.

De grootste twee Belgische concertpromotoren, Herman Schueremans en Paul Ambach, gaan fuseren. De fusie komt er op aandringen van het Amerikaanse megaconcern SFX, dat eerder dit jaar de bedrijven van Schueremans en Ambach overnam.

[{bull}] De Belgische regering verkoopt haar belang in een fabriek voor telecomapparatuur in het Chinese Shanghai voor 3,6 miljard frank (89,2 miljoen euro). Het gaat om een joint venture tussen Alcatel Bell en de regeringen van China en België.

[{bull}] Prins Laurent krijgt een jaarlijkse dotatie van 11 miljoen frank (272.682 euro). Daarover heeft de Senaat een wetsontwerp goedgekeurd. ( Zie ook pag. 10)

[{bull}] Vincent Decroly kan niet langer als vertegenwoordiger van de Ecolo-fractie in de kamercommissie zitten. Dat vraagt de groene kamerfractie. Decroly maakte vorige week, naar aanleiding van de beleidsverklaring, bekend dat hij uit de meerderheid stapt.

VRIJDAG 19 OKTOBER.

Politiemensen die de uitwijzing van uitgeprocedeerde asielzoekers voor hun rekening nemen, krijgen voortaan een extra premie. Dat beslist minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL).

[{bull}] Op verschillende plaatsen in Vlaanderen rijden geen bussen van De Lijn. De chauffeurs betogen in Gent voor socialer openbaar vervoer.

[{bull}] Marie-Thumas, een van de oudste Belgische merknamen, verdwijnt volgend jaar. De Franse eigenaar Bonduelle schaft de naam af wegens te weinig bekendheid over de grens.

ZATERDAG 20 OKTOBER.

In Leuven betogen ongeveer 400 mensen tegen het regeringsbeleid in verband met illegale weekendhuizen.

ZONDAG 21 OKTOBER.

Een dijkbreuk in Rijkevorsel veroorzaakt wateroverlast in een tiental huizen.

MAANDAG 22 OKTOBER.

De gesprekken tussen de onderwijsbonden en Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) over de uitstapregeling springen af.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content