MAANDAG 1 OKTOBER.

India. In Srinagar, de zomerhoofdstad van de deelstaat Kashmir, ontploft een autobom voor de ingang van het parlementsgebouw. Er vallen 38 doden. De aanslag wordt opgeëist door Pakistaanse moslimextremisten.

DINSDAG 2 OKTOBER.

Duitsland. Chemiereus Bayer koopt sectorgenoot Aventis Crop Science voor 7,25 miljard euro (292 miljard frank). De overname, die meteen de grootste is in de geschiedenis van het bedrijf, moet nog wel de goedkeuring krijgen van de Duitse anti-kartelautoriteiten.

Duitsland. De federale dienst voor de statistiek meldt dat de migratie van het voormalige Oost-Duitsland naar de vroegere westelijke deelstaten voor het derde jaar op rij is toegenomen. In 2000 gaat het om 214.000 mensen.

WOENSDAG 3 OKTOBER.

Algerije. Premier Ali Benflis kondigt een grondwetswijziging aan die de taal van de Berberminderheid officieel zal erkennen. Tot nu toe was het Arabisch de enige officiële taal in het land.

DONDERDAG 4 OKTOBER.

Joegoslavië. De voormalige Joegoslavische legerofficier Pavle Strugar geeft zich over aan het VN-tribunaal in Den Haag om ter plaatse zijn onschuld te komen bewijzen. Dat meldt een regeringswoordvoerder. Strugar was bevelhebber in het Joegoslavische leger bij de beschieting van het Kroatische Dubrovnik. Hij is een van de vier officieren die eerder in de week werden aangeklaagd wegens misdaden tijdens de oorlog tegen Kroatië.

Wetenschap. Het gezaghebbende vakblad Nature meldt dat Britse wetenschappers de genetische code van de pestbacterie ontcijferd hebben. De nieuwe kennis moet onderzoekers in de toekomst in staat stellen veel sneller vaccins en geneesmiddelen te ontwikkelen tegen de dodelijke ziekte.

VRIJDAG 5 OKTOBER.

Bangladesh. De kiescommissie valideert de parlementsverkiezingen van maandag. Overwinnaar is de Nationalistische Partij Bangladesh (NPB) van oud-premier Khaleda Zia, die als oppositiepartij tweederde van de zetels binnenhaalt. De regerende Awami Liga wordt zwaar afgestraft, maar wijt dat aan electorale fraude van de NPB.

Nederland. Het partijbestuur van het christen-democratische CDA neemt collectief ontslag. Het voelt zich verantwoordelijk voor de leiderssoap, die dinsdag voorlopig eindigde met het aanstellen van vice-voorzitter Jan Peter Balkenende als nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Balkenende volgde Jaap de Hoop Scheffer op, die een week eerder ontslag nam wegens scherpe onenigheid met de partijtop.

ZATERDAG 6 OKTOBER.

Saudi-Arabië. In Khobar, een dorp nabij een Amerikaanse legerbasis, komen twee buitenlanders om bij een bomaanslag. Het gaat om een Filipijn en een Amerikaan. Vier mensen raken gewond.

ZONDAG 7 OKTOBER.

Italië. De Italiaanse burgers beslissen in een referendum over een grondwetshervorming, die een deel van de centrale politieke macht naar lagere overheden doorschuift. Het voorstel, dat nog door de vorige regering van de socialist Giuliano Amato werd gelanceerd, haalt het met bijna tweederde van de stemmen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content