Duitsland. Voorlopige officiële uitslagen tonen aan dat een nieuwe partij, de PRO, meteen 19 procent van de stemmen heeft behaald bij de deelstaatverkiezingen in Hamburg. De partij wordt geleid door Ronald Barnabas Schill, een omstreden ex-rechter die bekendstaat voor zijn harde en populistische standpunten inzake criminaliteit.

Verenigde Staten. Het Huis van Afgevaardigden deblokkeert de betaling van een deel van de achterstallige contributies aan de Verenigde Naties. Het gaat om een bedrag van 26 miljard frank (645 miljoen euro).

DINSDAG 25 SEPTEMBER.

Verenigde Naties. De Bosnische minister van Vluchtelingenzaken en Sociale Zaken Sefer Halilovic meldt zich vrijwillig bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De internationale rechtbank klaagt hem aan wegens moorden op etnische Kroaten in 1993. Halilovic was toen generaal in het Bosnische moslimleger.

WOENSDAG 26 SEPTEMBER.

Malawi. De Congolese president Joseph Kabila en zijn Rwandese ambtgenoot Paul Kagame houden topoverleg. Ze bespreken samen mogelijke oplossingen voor de burgeroorlog in Congo.

Algerije. In het bergdorp Larba, op zo’n dertig kilometer van de hoofdstad Algiers, vermoordt een groep gewapende mannen 22 mensen. De autoriteiten menen dat het om een aanval van radicale moslims gaat.

DONDERDAG 27 SEPTEMBER.

Tsjechië. President Vaclav Havel verlaat in goede gezondheid het ziekenhuis. Hij werd maandag met spoed opgenomen wegens hartritmestoornissen.

Zwitserland. Een tot de tanden gewapende man richt een bloedbad aan in het parlementsgebouw van het kanton Zug en pleegt vervolgens zelfmoord. In totaal vallen er vijftien doden. Veertien mensen raken gewond.

Europese Unie. De raad van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bereikt een akkoord over de politieke krachtlijnen van de oprichtingstekst voor Eurojust. Dat is een nieuw Europees orgaan, dat de strijd met de internationale misdaad moet aanbinden.

VRIJDAG 28 SEPTEMBER.

Verenigd Koninkrijk. In de Noord-Ierse Lurgan, in de buurt van Belfast, vermoorden protestantse paramilitairen een journalist van de katholieke krant Sunday World. De dagen voor de aanslag worden gekenmerkt door zware rellen tussen de politie en protestantse herrieschoppers.

ZATERDAG 29 SEPTEMBER.

Verenigde Staten. De voormalige president van Zuid-Vietnam, Nguyen Van Thieu, overlijdt in een ziekenhuis in Boston. Thieu werd achtenzeventig.

ZONDAG 30 SEPTEMBER.

Spanje. De Spanjaard Angel Casero wint de wielerronde van zijn land. De Festina-renner onttroont in de afsluitende tijdrit zijn landgenoot Oscar Sevilla, die tweede wordt. De Amerikaan Levy Leipheimer is de derde man op het eindpodium.

Duitsland. De Japanse Naoko Takahashi wint de marathon van Berlijn in een nieuw wereldrecord van 2 uur 19 minuten en 46 seconden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content