MAANDAG 17 SEPTEMBER.

Taiwan. De hoofdstad Taipei wordt getroffen door de tyfoon Nari. Er vallen 74 doden en 208 gewonden, 20 personen zijn nog vermist. Tienduizenden mensen worden geëvacueerd uit vrees voor overstromingen en aardverschuivingen.

DINSDAG 18 SEPTEMBER.

Sierra Leone. De VN-Veiligheidsraad beslist unaniem om de missie in Sierra Leone met zes maanden te verlengen. Sinds juli 1999 zien 16.600 blauwhelmen daar toe op de naleving van het vredesakkoord. In mei volgend jaar zouden er parlements- en presidentsverkiezingen gehouden worden.

WOENSDAG 19 SEPTEMBER.

Griekenland. 291 vluchtelingen stranden op weg van Turkije naar Italië in de Noord-Griekse havenstad Igoumenitsa. Een van de twee vaartuigen met Turkse Koerden kwam in moeilijkheden in de Ionische Zee.

VRIJDAG 21 SEPTEMBER.

Vaticaan. Paus Johannes Paulus II vertrekt naar Centraal-Azië voor zijn 95ste reis.

Tsjetsjenië. Bij zware gevechten tussen het Russische leger en Tsjetsjeense rebellen zijn volgens Russische bronnen 17 Tsjetsjenen en volgens de rebellen 15 Russen omgekomen. Moslimrebellen vielen dinsdag al de Tsjetsjeense stad Goedermes aan. Bij een hinderlaag in de hoofdstad Grozny haalden de rebellen ook een Russische helikopter neer. Het was hun eerste grootscheepse aanval sinds maanden.

Estland. Na vijf stemrondes kiest het parlement Arnold Ruutel tot nieuwe president van Estland. Ruutel was de kandidaat van de voormalige communisten. Pakistan. Bij rellen na het vrijdaggebed komen vier mensen om. Duizenden aanhangers van de Taliban en Osama Bin Laden verwijten de regering van president Pervez Musharraf dat ze de Verenigde Staten steunt in het conflict met buurland Afghanistan. Bij eerdere onlusten vielen al drie slachtoffers. De Verenigde Staten heffen de sancties tegen India en Pakistan op en schelden Pakistan 26,4 miljard Belgische frank (654 miljoen euro) schulden kwijt.

( Zie ook p. 106 en verder)

ZATERDAG 22 SEPTEMBER.

Frankrijk. Bij een explosie van een petrochemische fabriek in de Zuid-Franse stad Toulouse vallen 29 doden en meer dan honderd gewonden. Er ontplofte ongeveer 300 kilo nitraat waardoor twee gebouwen van de fabriek in de lucht vlogen. De overheid zegt dat er geen giftige stoffen vrijkwamen.

ZONDAG 23 SEPTEMBER.

Polen. De parlementsverkiezingen draaien uit op een grote overwinning voor de ex-communisten (SLD) van Leszek Miller. De rechtse alliantie van de huidige premier Jerzy Buzek blijft onder de kiesdrempel van 5 procent. Slechts 43 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Sri Lanka. De marine keldert vier schepen van de Tamilrebellen voor de noordoostkust van het eiland. Daarbij wordt een dertigtal rebellen gedood.

Duitsland. Bij de deelstaatverkiezingen in Hamburg verliest de rood-groene coalitie haar meerderheid als gevolg van het slechte resultaat van de groenen. Er komt mogelijk een coalitie tussen de christen-democratische CDU, de liberale FDP en de rechts-populistische Partij van Wet en Orde. De sociaal-democratische SPD bestuurde Hamburg sinds 1957.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content