MAANDAG 10 SEPTEMBER.

Tijdens het weekend overlijdt de laatste Belgische oud-strijder uit de Tweede Wereldoorlog. Paul Ooghe werd 102 jaar. Hij was zestien toen hij zich in 1915 als vrijwilliger meldde.

ù Minder dan de helft van de zevenjarigen in ons land heeft nog een gaaf melkgebit. Bij de tienjarigen zijn de blijvende tanden bij één op de drie aangetast.

DINSDAG 11 SEPTEMBER.

De Gentse hoofdcommissaris Steven De Smet neemt ontslag als veiligheidscoördinator van de Eurotop. Er loopt immers een intern onderzoek tegen hem omdat hij vertrouwelijke informatie over de beveiliging van die top zou hebben gelekt. De Smet zegt in dergelijke sfeer van wantrouwen niet te kunnen werken.

ù De Antwerpse gemeenteraad keldert het voorstel voor een tippelzone op het Kiel, dat eerder door het schepencollege was goedgekeurd. De CVP-schepenen Marc Van Peel en Eric Antonis, en de Agalev-schepenen Chantal Pauwels en Erwin Pairon uiten hun ongenoegen over de houding van SP en VLD.

WOENSDAG 12 SEPTEMBER.

De Vlaamse regering zal een aantal initiatieven nemen om gevangenen beter op hun reïntegratie in de maatschappij voor te bereiden. Er wordt aan dienstverlening buiten de gevangenis en aan initiatieven binnen de muren gewerkt, onder meer via een eigen krant.

DONDERDAG 13 SEPTEMBER.

De Brusselse regering moet fors besparen: 5,7 miljard frank (142 miljoen euro) of zo’n tien procent van haar begroting.

ù De universitaire ziekenhuizen beslissen niet mee te staken met de radiologen, nierspecialisten en klinisch biologen. Zij willen niet dat patiënten de dupe van de acties worden.

VRIJDAG 14 SEPTEMBER.

Oud-minister van Landbouw Jaak Gabriëls (VLD) noemt het Europese verbod op genetisch gewijzigde organismen niet langer houdbaar en ‘stompzinnig’. Vlaams minister van Landbouw Vera Dua (Agalev) noemt de argumentatie van Gabriëls platte demagogie.

ù In onder meer overheidsinstellingen, privé-bedrijven, het onderwijs en de vervoersmaatschappijen wordt op het middaguur drie minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers in de VS.

ZATERDAG 15 SEPTEMBER.

Greenpeace viert zijn dertigste verjaardag. De wereldwijde beweging ging op 15 september 1971 van start, toen enkele burgers tegen de Amerikaanse kernproeven in Alaska protesteerden.

ZONDAG 16 SEPTEMBER.

Het Hof spreekt zijn verontwaardiging uit over de beslissing van het Franse Flammarion om een boek van Jean Nicolas uit te geven. Die dubieuze journalist beschuldigt koning Albert II in zijn werk van pedofilie. Dat verhaal werd door onderzoeken allerhande als verzinsel bestempeld.

MAANDAG 17 SEPTEMBER.

Artsen gaan in staking na een oproep van het artsensyndicaat van klinisch bioloog Marc Moens.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content