MAANDAG 20 AUGUSTUS

Oekraïne. In een mijn komen bij een gasexplosie gevolgd door een brand 36 mensen om het leven. Sinds 1991 zijn al 3640 Oekraïners omgekomen bij mijnrampen.

Verenigde Staten. Volgens een rapport van het onderzoekscentrum van de Library of Congress werden er vorig jaar voor een bedrag van 1623 miljard frank (40,2 miljard euro) wapens verhandeld. De Verenigde Staten zijn goed voor de helft van die omzet.

DINSDAG 21 AUGUSTUS

Joegoslavië. De Servische provincie Vojvodina, waar een Hongaarse minderheid woont, krijgt haar autonomie terug. Die werd in 1989 door de toenmalige Servische president Slobodan Milosevic afgeschaft.

Verenigde Naties. De schuld van Washington aan de Verenigde Naties is opgelopen tot 102,5 miljard frank (2,5 miljard euro.

Libanon. Een derde van de 250 christelijke activisten die op 7 augustus werden opgepakt, komen vrij. Onder hen Nadim Lteif, voorman van de beweging van de verbannen ex-generaal Michel Aoun.

Argentinië. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kent een extra lening van 352 miljard frank (8,7 miljard euro) toe aan Argentinië.

WOENSDAG 22 AUGUSTUS

Pakistan. De politie pakt 200 moslimmilitanten op omdat die geld inzamelden voor de jihad (heilige oorlog) in het Indiase Kashmir. Dat is sinds 21 augustus bij de wet verboden.

Verenigd Koninkrijk. Astronoom sir Fred Hoyle, bedenker van de term Big Bang, overlijdt op 86-jarige leeftijd. Hij was een fervent tegenstander van de theorie rond de ‘Oerknal’.

Nederland. Minister-president Wim Kok (PvdA) is bij de komende verkiezingen niet langer kandidaat-regelingsleider. Of hij een internationale politieke functie ambieert, is niet echt duidelijk.

DONDERDAG 23 AUGUSTUS

Colombia. De drie IRA-leden die vorige week werden gearresteerd zullen nog minstens acht maanden in de cel blijven. Tot het onderzoek naar hun banden met de terreurbeweging Farc is afgerond.

Verenigde Staten. Charles Fain verlaat de gevangenis nadat uit een DNA-onderzoek is gebleken dat hij niets uit te staan heeft met de moord op een 9-jarig meisje. De man zat 18 jaar in de cel, wachtend op de uitvoering van de doodstraf.

VRIJDAG 24 AUGUSTUS

Verenigde Staten. Mormoon Tom Green (52), die vijf vrouwen heeft, krijgt vijf jaar cel voor polygamie. Alhoewel veelwijverij sinds 1896 verboden is, heeft naar schatting twee procent van de mannen in de staat Utah twee of meer vrouwen.

ZATERDAG 25 AUGUSTUS

Noorwegen. Kroonprins Haakon trouwt met Mette-Marit Tjessem Hoeiby. Het huwelijk is omstreden omdat de toekomstige koningin vroeger een losbandig leven leidde.

Oost-Timor. Xanana Gusmao stelt zich kandidaat voor de presidentsveriezingen. Eerder dit jaar nam de Oost-Timorese verzetsleider zich nog voor terug te treden uit de politiek.

Verenigd Koninkrijk. De regering begint een onderzoek naar de drie nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer (MKZ) in Northcumberland. Het was drie maanden geleden dat er nog MKZ in het land werd vastgesteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content