MAANDAG 6 AUGUSTUS.

Japan. In Hiroshima herdenken ongeveer vijftigduizend mensen de slachtoffers van de eerste atoombom die de Amerikanen 56 jaar geleden op de stad dropten. In totaal zijn er al bijna 220.000 mensen overleden aan de gevolgen van de explosie.

Somalië. Na zware gevechten valt de zuidelijke havenstad Kismayo in handen van de Somalische raad voor Verzoening en Herstel (CSRR). Die verdrijft er de troepen van de overgangsregering, die vorig jaar met de steun van de internationale gemeenschap werd geïnstalleerd.

Verenigde Staten. Op 86-jarige leeftijd sterft Duong Van Minh, de generaal die in 1975 de onvoorwaardelijke overgave van Zuid-Vietnam aan het communistische noorden bekendmaakte. Hij overleed in het ziekenhuis na een val in zijn woning.

DINSDAG 7 AUGUSTUS.

Israël. De regering publiceert een lijst met de namen van zeven Fatah- en Hamas-leden die ze wil ombrengen. De mannen worden ervan verdacht ofwel bomaanslagen voorbereid te hebben, ofwel op Israëlische soldaten of burgers geschoten te hebben.

Filipijnen. In Maleisië ondertekent de Filipijnse regering een staakt-het-vuren met de islamitische Moro-rebellen. De moslimgroepering Abu Sayyaf is daardoor de enige die nog de wapens opneemt tegen de regering.

Kenia. In de hoofdstad Nairobi wordt een herdenkingspark geopend op de plek waar een bomaanslag drie jaar geleden de Amerikaanse ambassade verwoestte. De explosie kostte toen aan 207 Kenianen en 12 Amerikanen het leven.

Duitsland. De Duitse beurs besluit het automerk Porsche van de MDAX te bannen omdat het bedrijf nog altijd geen kwartaalcijfers heeft voorgelegd. De ban gaat op 24 september in.

India. In de stad Jammu in de provincie Kashmir bestormen moslimmilitanten een treinstation. Elf mensen overleven de raid niet, dertig anderen raken gewond. De Indische regering stelt de avondklok in.

WOENSDAG 8 AUGUSTUS.

Iran. President Mohammed Khatami legt in het parlement de eed af voor zijn tweede ambtstermijn.

Nederland. In Yerseke opent het mosselseizoen. Drie weken later dan gepland vertrekken een miljoen kilo mosselen naar afnemers in binnen- en buitenland. Meer dan de helft daarvan richting België.

Afghanistan. De Taliban knopen vier mannen op aan stalen kranen op het centrale plein in de hoofdstad Kaboel. De geëxecuteerden pleegden vorig jaar verschillende bomaanslagen. ( zie p. 70)

Verenigde Staten. Maureen Reagan (60), de dochter van ex-president Ronald Reagan, overlijdt aan kanker.

DONDERDAG 9 AUGUSTUS.

Verenigde Staten. President George W. Bush beslist dat er overheidsgeld voor stamcellenonderzoek gebruikt mag worden. Het bestaande onderzoeksgebied mag echter niet uitbreiden. Alleen de al ingevroren embryo’s mogen dienen als onderzoeksmateriaal.

VRIJDAG 10 AUGUSTUS.

Zimbabwe. De regering kondigt een verharding van haar politiek om blanke boeren van hun land te verdrijven aan. Ze dreigt ermee de noodtoestand uit te roepen mocht de internationale gemeenschap sancties instellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content