MAANDAG 30 JULI.

Zuid-Afrika. De katholieke bisschoppen wijzen condooms af als preventiemiddel tegen aids. Het land telt 5 miljoen HIV-positieven.

Europa. Het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg acht het verbod op de Turkse Welvaartspartij (Refah) niet in strijd met de Europese conventie voor mensenrechten.

Spanje. Premier José María Aznar en de Baskische minister-president Juan José Ibarretxe zitten voor het eerst in dertien maanden weer rond de tafel. Er wordt onder meer over het statuut van het Baskenland gesproken.

DINSDAG 31 JULI.

Taiwan. Reddingswerkers beginnen het puin te ruimen dat de taifoen Toraiji tijdens de nacht van 29 op 30 juli veroorzaakte. De tropische storm kostte 61 mensen het leven, 150 personen blijven vermist.

Verenigde Staten. Het Huis van Afgevaardigden keurt een wetsvoorstel goed dat iedere vorm van klonen van menselijke cellen verbiedt. Het wetsvoorstel is van de hand van de Republikein Dave Weldon.

WOENSDAG 1 AUGUSTUS.

Duitsland. Slechts 6 van de 15 deelstaten staan vanaf 1 augustus samenlevingscontracten toe voor homo’s en lesbiennes. Onder meer de conservatieve deelstaat Beieren wil tot september wachten, hetgeen leidt tot protesten in München.

DONDERDAG 2 AUGUSTUS.

Peru. Het gerecht vaardigt een aanhoudingsbevel uit tegen ex-president Alberto Fujimori. De man leeft momenteel in Japan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt verzocht bij Japan te bemiddelen over de uitlevering.

China. De regering trekt 550 miljoen frank (13,6 miljoen euro) uit voor een plan ter bestrijding van aids. Bedoeling is de jaarlijkse toename van het aantal seropositieven met 30 procent terug te brengen tot 10 procent.

Bosnië. Mehmed Alagic (54), Enver Hadzihasanovic (51) en Amir Kubura (37), drie voormalige moslimgeneraals, worden aangehouden in opdracht van het Joegoslaviëtribunaal. Ze worden verantwoordelijk geacht voor executies die door hun strijdkrachten werden uitgevoerd tijdens de Bosnische oorlog (1992 – 1995).

Verenigde Staten. Het Huis van Afgevaardigden keurt na een marathonzitting van 12 uur het energieplan van president George W. Bush goed. Daardoor kunnen de boringen naar olie in een natuurreservaat in Alaska verdergezet worden.

Italië. Drie topmannen van de politie worden overgeplaatst na het aanhoudende internationale protest tegen het brutale politieoptreden tijdens de Top van Genua. Het zijn Asonino Andreassi, adjunct-chef van de politie, Arnaldo Barbera, chef terrorismebestrijding en Francesco Colucci, politiechef van Genua.

ZATERDAG 4 AUGUSTUS.

Verenigd Koninkrijk. De Queen Mum, Elizabeth Bowes-Lyon, viert haar 101ste verjaardag in het bijzijn van duizenden ‘fans’. Op woensdag 1 augustus werd ze nog in een ziekenhuis opgenomen voor een bloedtransfusie. Donderdag mocht ze alweer naar huis.

ZONDAG 5 AUGUSTUS.

Italië. De ministers van Binnenlandse Zaken van Duitsland en Italië, Otto Schily en Claudio Scajola, willen een Europese oproerpolitie. Dat meldt de televisiezender RAI, na een overleg tussen de ministers in het Italiaanse Imperia.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content