ZONDAG 20 MEI.

Film. Op het festival van Cannes gaat de Gouden Palm naar La Stanza del Figlio (De Kamer van de Zoon) van de Italiaan Nanni Moretti. Benoit Magimel en Isabelle Huppert krijgen voor hun rol in The Piano Teacher de prijzen van beste acteur en actrice.

Frankrijk. Acht Zwitserse amateurspeleologen die in het Franse bergdorp Goumois in een grot geblokkeerd zaten, worden door een team van driehonderd reddingswerkers bevrijd.

Mongolië. De ex-communist Natsagiyn Bagabandi wordt met bijna 58 procent van de stemmen herkozen als president.

MAANDAG 21 MEI.

Macedonië. Na een eenzijdig staakt-het-vuren van vier dagen hervat het Macedonische leger de aanvallen op Albanese rebellen in het noorden van het land.

Algerije. In Tizi Ouzou, de voornaamste berberstad in het land, betogen honderdduizenden berbers. Zij eisen de terugtrekking van de paramilitaire gendarmes uit Kabylië. De mars is de laatste in een reeks sinds de dood van zeker 42 mensen bij rellen in Kabylië.

DINSDAG 22 MEI.

Joegoslavië. Een maand na de verkiezingen in de deelstaat Montenegro aanvaardt het pro-onafhankelijkheidsblok van president Milo Djukanovic een minderheidsregering te vormen en de deelrepubliek naar onafhankelijkheid te leiden. De liberale partij biedt de coalitie haar steun aan indien die een referendum wil organiseren over onafhankelijkheid van Montenegro.

Zuid-Afrika. De voormalige anti-apartheidsactivist Allan Boesak (53) is voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Boesak zat een jaar uit van de drie jaar celstraf die hij kreeg wegens fraude.

Verenigd Koninkrijk. In Noord-Yorkshire worden vijftien nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer gemeld. Om verdere verspreiding tegen te gaan, worden 50.000 dieren afgemaakt.

WOENSDAG 23 MEI.

Peru. Ex-president Alberto Fujimori wordt aangeklaagd voor moord en mishandeling. Fujimori wordt ervan beschuldigd mededader te zijn van een aanslag in 1991 in een sloppenwijk in de hoofdstad Lima. Daarbij kwamen 15 mensen om het leven.

DONDERDAG 24 MEI.

Rusland. De Doema (Kamer) stemt in met een wet die het aantal politieke partijen aan banden legt. Gevreesd wordt dat de wet leidt tot een tweepartijenstelsel, met een regeringsgezinde groep en de communisten.

Zwitserland. De piloten van SwissAirGroup gaan akkoord met een loonsvermindering van 5 procent in de komende twee jaar.

Voetbal. Bayern München wint de finale van de Champions League tegen Valencia. De wedstrijd eindigt na verlengingen op 1-1. Bayern wint met de strafschoppen (6-5).

Israël. In West-Jeruzalem stort een gebouw in tijdens een trouwfeest. Er zijn 24 doden en 300 gewonden.

VRIJDAG 25 MEI.

Spanje. In San Sebastian houden een 200-tal journalisten een stille optocht tegen de Baskische terreurorganisatie ETA die, naar wordt aangenomen, daags voordien een directeur van El Diario Vasca heeft vermoord.

ZATERDAG 26 MEI.

Verenigd Koninkrijk. In Oldham bij Manchester raken zo’n 500 Aziatische jongeren, na een gevecht met blanke jongeren, slaags met honderden agenten. Er vallen 20 gewonden.

Islamlanden. De 56 landen van de Islamitische Conferentie besluiten op een spoedberaad in Quatar alle politieke contacten met Israël te stoppen.

Macedonië. Veiligheidstroepen doden bij gevechten in het noorden van het land een van de leiders van de Albanese rebellen, Fadil Osmani (de Tijger).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content