Vrijdag 18 mei.

De verkeersomgeving van alle scholen in ons land wordt tot zone-30 omgevormd. Dat beslist minister van Verkeer Isabelle Durant (Ecolo). De regeling gaat vanaf volgend schooljaar in.

ù Het Federaal Planbureau voorziet dit jaar een groei van de Belgische economie met 2,8 procent. Dat is minder dan verwacht. Vorig jaar bedroeg de groei nog 3,9 procent.

Zondag 20 mei.

Op de Europese judokampioenschappen in Parijs behalen de Belgische judoka’s zeven medailles. Inge Clement, Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck winnen goud.

Maandag 21 mei.

In de kerncentrale van Doel zullen 132 werknemers worden ontslagen. De vakbonden vrezen dat die sanering ten koste van de veiligheid in de centrale zal gaan.

Dinsdag 22 mei.

Het Wit-Gele Kruis dient klacht in tegen enkele instanties die de organisatie van grootschalige fraude hebben beschuldigd.

ù Het openbaar ministerie vraagt om de vier beschuldigden in het Rwanda-proces schuldig te bevinden. De betichten zouden nauwe banden gehad hebben met de militairen die de genocide in Rwanda uitvoerden.

ù De ombudsman van de Belgische Vereniging van Banken heeft afgelopen jaar 1800 klachten ontvangen, een kwart meer dan in 1999.

Woensdag 23 mei.

Het Vlaams Blok heeft afgelopen jaar 125 miljoen frank (3,1 miljoen euro) aan reclame besteed. Dat komt overeen met 42 procent van het totaal uitgegeven bedrag voor politieke propaganda in Vlaanderen.

ù De regering richt een centrum op voor de vrijwillige terugkeer van vluchtelingen. Het centrum helpt afgewezen asielzoekers werk te vinden in hun land van herkomst.

ù ACW-voorzitter Theo Rombouts en ACV-voorzitter Luc Cortebeeck keren zich op de jaarlijkse Rerum Novarum-viering tegen de paars-groene meerderheid omdat die te weinig naar de sociale organisaties zou luisteren.

Vrijdag 25 mei.

De gemeenten moeten voortaan zelf sancties opleggen aan mensen die publieke overlast veroorzaken. Tot nu toe kwamen zulke klachten terecht bij het gerecht, die ze systematisch seponeerde.

ù Negen gewezen toplui van de Boelwerf en van Gimvindus worden vervolgd voor valsheid in geschrifte en oplichting. Ze zouden 240 miljoen frank (6 miljoen euro) subsidies, bedoeld voor de herscholing van Boel-arbeiders, hebben verduisterd.

ù Vijf faciliteitengemeenten rond Brussel willen een referendum houden over de Lambermontakkoorden. Ze vrezen voor een te grote Vlaamse macht. Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen (VU) verzet zich tegen het voornemen.

ù In Antwerpen wordt het startschot gegeven voor het prestigieuze ‘Mode 2001’, dat de Scheldestad internationale allure moet geven als modestad.

Zaterdag 26 mei.

De Koningin Elisabethwedstrijd voor viool wordt gewonnen door de Letse Baiba Skride.

Zondag 27 mei.

Frisdrankproducent Coca-Cola laat 700.000 flesjes Fanta Pomelo van 20 cl uit de winkelrekken halen. Bij blootstelling aan fel licht zou de smaak van de frisdrank in de fles veranderen. Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content