MAANDAG 7 MEI.

Om het nachtlawaai te beperken, zal pakjesdienst DHL niet meer voor 3 uur ’s ochtends over Zaventem vliegen. Voorts vervangt DHL in de komende twee jaar al zijn vliegtuigen door stillere Boeing 757-toestellen.

ù Yannick De Clercq, regeringscommissaris van de Universiteit Gent, wordt veroordeeld tot 100.000 frank boete voor belangenvermenging bij de verkoop van universiteitsgebouwen.

DINSDAG 8 MEI.

Dierenrechtenorganisatie Gaia start een campagne tegen de castratie van mannelijke biggen zonder verdoving en het afknippen van hun staart.

ù De bedienden van het staalbedrijf Sidmar in Gent gaan niet akkoord met het voorstel van de directie over een nieuw statuut. Ze zetten daarom hun staking voort.

ù De Limburgse Christelijke Mutualiteiten moeten 42 miljoen frank (1 miljoen euro) subsidies terugbetalen. Het geld was bedoeld om het toerisme in Hengelhoef te promoten, maar het domein wordt nu omgevormd tot asielcentrum.

ù Het bekende wooncentrum Van De Ven in Olen gaat failliet. De onderneming zit met een verlies van 160 miljoen frank (4 miljoen euro).

ù In het Henegouwse Thieulain wordt een nieuw geval van gekkekoeienziekte ontdekt.

WOENSDAG 9 MEI.

Sabena vervoert voorlopig geen diamanten en waardevolle goederen meer via Zaventem. De veiligheidsmaatregelen op Zaventem zijn ontoereikend, vindt Sabena, waardoor de veiligheid van het personeel niet kan worden gegarandeerd.

DONDERDAG 10 MEI.

De krantenverkoop is in het eerste kwartaal met 2 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Vooral de VUM-kranten verliezen zwaar.

ù De politie heeft al meer dan 5500 boetes uitgeschreven voor bellen in de wagen zonder handenvrije kit.

VRIJDAG 11 MEI.

België en Rusland bereiken een akkoord over de terugname van afgewezen Russische asielzoekers. Eerder besloot ons land geen visa meer uit te reiken aan Russen die op bezoek willen komen.

ù Een bankier uit Brussel verdwijnt met ruim 2 miljard frank (50 miljoen euro) van honderden klanten.

ù Het Belgische legerbataljon in het Macedonische Kumanovo verhuist uit veiligheidsoverwegingen naar de hoofdstad Skopje. ( Zie ook pag. 100)

ù Het verlaagde registratierecht bij de aankoop van een bescheiden woning wordt in bepaalde gevallen opgetrokken van 6 tot 12,5 procent.

ù Het technisch personeel van Sabena voert actie tegen het plan van de directie om beginnende werknemers een hoger loon te bieden in een poging om meer gekwalificeerd personeel te lokken. De oudere werknemers eisen eenzelfde loonsverhoging.

ZATERDAG 12 MEI.

Prins Laurent krijgt voortaan een jaarlijkse overheidsdotatie van 11 miljoen frank om de officiële taken van zijn ambt uit te oefenen. ( Zie ook pag. 10)

ù Voetbalclub Anderlecht behaalt op de voorlaatste speeldag zijn 26ste landstitel, na een overwinning tegen KV Mechelen.

ZONDAG 13 MEI.

Eddy Merckx stapt uit de raad van bestuur van het Belgisch Olympisch Comité, omdat er volgens hem te weinig geld wordt uitgetrokken voor de opleiding van topsporters.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content