ZATERDAG 28 APRIL.

In Antwerpen wordt er voor de legalisering van cannabis betoogd. De Vlaams Blok Jongeren houden een tegenbetoging.

– Wie een wapen wil bezitten, moet voortaan eerst een test afleggen en een medisch attest voorleggen. De ministerraad keurt hierover een wetsontwerp goed.

ZONDAG 29 APRIL.

Tientallen voetbalhooligans worden opgepakt na rellen tijdens en na de afloop van de voetbalwedstrijd tussen FC Antwerp en Club Brugge.

WOENSDAG 2 MEI.

April 2001 is de natste maand sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel (1833). Vooral de bouw- en de landbouwsector ondervinden last.

– Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) zet de eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep in Luik, Franz-Joseph Schmitz, af. De man werd begin dit jaar veroordeeld tot vijf jaar cel voor afpersing en corruptie.

– Het uitdelen van gadgets aan potentiële kiezers in een verkiezingsperiode is toegelaten. Dat oordeelt de auditeur van de Raad van State na een klacht over een plaatselijk CVP-politicus. Het uitdelen van gadgets in de verkiezingsperiode is bij de wet verboden.

DONDERDAG 3 MEI.

Vakbonden en directie van bandenfabrikant Continental in Herstal sluiten een akkoord over de vertrekvoorwaarden voor het personeel. De vakbonden kunnen een hogere vertrekpremie afdwingen.

– De Post in Gent gaat 20 postmannen aannemen. De beslissing valt nadat het personeel twee dagen het werk heeft neergelegd uit protest tegen het personeelstekort.

– Dirk Boogmans wordt de nieuwe directeur-generaal van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV). Hij vervangt Gerard Van Acker, die in januari aftrad nadat hij veroordeeld werd in het SuperClub/KS-proces.

– Zo’n 700 beroepsbrandweerlui voeren actie in Brussel voor een betere uitstapregeling voor oudere werknemers. De actie is een initiatief van de socialistische vakbond.

VRIJDAG 4 MEI.

De Belgische ambassade gaat gedurende twee weken geen visa meer uitschrijven voor Russen die naar België willen komen. De ministerraad wil druk zetten op Rusland om het aantal asielzoekers naar België te beperken.

– De bedienden in de metaalsector maken een einde aan hun staking, na een ontwerpakkoord over een loonsverhoging van 6,4 procent gespreid over twee jaar. Eerder leggen de bedienden het werk neer omdat ze net als de metaalarbeiders een loonsverhoging willen krijgen.

– Zeven veehandelaars van de veemarkt van Anderlecht zullen voor de rechter moeten komen op beschuldiging van dierenmishandeling. De betrokkenen werden geïdentificeerd aan de hand van videobeelden van de dierenrechtenorganisatie Gaia. ( Zie ook pag.10)

ZATERDAG 5 MEI.

Meer dan 4500 mensen nemen deel aan de Gay Pride-optocht in Brussel. Met de optocht wordt Roze Zaterdag gevierd, de feestdag van de homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

– De opendeurdagen van de Europese instellingen in Brussel lokken enkele duizenden bezoekers. Vooral het Europees parlement heeft succes.

– De NMBS viert haar 75-jarige bestaan in het Zuidstation in Brussel. De koninklijke treinen, een aantal nieuwe treinstellen en het seinhuis van Vorst kunnen worden bezichtigd.

MAANDAG 7 MEI.

Prins Filip en prinses Mathilde kondigen aan dat ze een baby verwachten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content