ZONDAG 22 APRIL.

Italië. De kustwacht sleept een in Turkije geregistreerd schip met zowat 900 vooral Koerdische immigranten naar de Zuid-Italiaanse haven Gallipoli en stelt een onderzoek in naar mensensmokkel.

Vietnam. De gematigde politicus Non Duc Manh (60) wordt officieel benoemd tot nieuwe leider van de Communistische Partij. Hij vervangt de conservatieve Le Kha Phieu.

MAANDAG 23 APRIL.

Peru. De regering looft een beloning van 225 miljoen frank (5,5 miljoen euro) uit voor de tip die leidt tot de arrestatie van de voormalige chef van de geheime dienst, Vladimiro Montesinos.

Turkije. Een gijzeling in het Swisshotel in Istanbul, die het werk is van een pro-Tsjetsjeense groep, eindigt vreedzaam. Alle gijzelaars, onder wie zes Belgen, zijn vrijgelaten. Niemand is gewond.

Bulgarije. De politieke partij van ex-koning Simeon II mag niet deelnemen aan de parlementsverkiezingen van 17 juni. De registratie van de partij voldoet, volgens een rechtbank, niet aan alle voorwaarden.

Congo. Etienne Tshisekedi, de leider van de UDPS-oppositiepartij, is na een ballingschap van 15 maanden in België weer in zijn land. ( Zie ook pag. 126)

DINSDAG 24 APRIL.

Italië. Firenze wil de miljoenen bezoekers aan de stad toeristenbelasting laten betalen. Met de opbrengst wil de burgemeester het kunstbezit van de stad instandhouden. Ook Capri, Elba en Genua overwegen een soortgelijke heffing. Het nationale parlement moet er evenwel mee instemmen.

Verenigde Staten. De kapitein van de duikboot USS Greenville, die in februari een Japans vissersvaartuig ramde, krijgt een berisping wegens onprofessioneel gedrag. In oktober verlaat kapitein Waddle (toch) eervol de marine.

Kosovo. In Klina wordt Ismet Raci (50), een lid van de Democratische Liga van de gematigde leider Ibrahim Rugova, voor zijn huis doodgeschoten.

WOENSDAG 25 APRIL.

Economie. Volgens de International Management School in Lausanne zijn de Verenigde Staten, in 2000, de meest competitieve economie ter wereld geweest. De VS gaan Singapore, Finland, Luxemburg en Nederland vooraf. België is zeventiende (winst: twee plaatsen).

Sri Lanka. Het leger begint een offensief tegen de Tamil Tijgers, die hun eenzijdige wapenbestand hebben opgezegd. Het leger trekt op naar Pallai, een basis die de regering een jaar geleden moest prijsgeven.

Oostenrijk. Jörg Haider, het kopstuk van de extreem-rechtse partij FPÖ, zegt in het weekblad News het presidentschap in zijn land te willen afschaffen. Het opperbevel van het leger moet nu al, volgens hem, worden overgeheveld van de president naar de bondskanselier.

Duitsland. De katholieke en de evangelische kerk nemen krachtig stelling tegen het Nederlandse euthanasiebeleid. Met hun ‘Week voor het Leven’ willen ze hun afwijzing van de ‘Todesspritze’ extra kracht bijzetten.

DONDERDAG 26 APRIL.

Oekraïne. Het door communisten gedomineerde parlement stuurt de regering van de hervormingsgezinde premier Viktor Joesjtsjenko naar huis. De premier had nochtans de steun van president Leonid Koetsjma.

VRIJDAG 27 APRIL.

Sudan. De donderdag begonnen kaping van een Ethiopisch vliegtuig loopt vreedzaam af. De kapers, vijf Ethiopiërs, laten de passagiers vrij en geven zich over, nadat ze wordt beloofd niet aan Ethiopië te worden uitgeleverd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content