Maandag 20 september.

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene (CVP) dient een wetsvoorstel in over de deelname van werknemers in het kapitaal van hun onderneming.

– Voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CVP) spreekt tegen dat er sinds de regeringswissel een toenadering is tussen Vlaanderen en Wallonië.

– Het aantal echtscheidingen daalt weer. Na de wetswijziging in juni ’94, die de echtscheidingsprocedure verkortte, ging het aantal spectaculair de hoogte in.

– Het Leuvense parket bevestigt de aanhouding van Stefaan Pelgrims op Cuba. De man wordt ervan verdacht als touroperator en filiaalhouder van de Anhyp-bank zo’n honderd miljoen frank te hebben verduisterd.

Dinsdag 21 september.

De Vlaamse overheid wijst het contract voor haar telefoonoperaties voor de volgende twee jaar toe aan Telenet, en niet aan Belgacom. Proximus krijgt wel het mobiele telefoonverkeer toegewezen.

– Ruim een derde van de Belgische bedrijven vraagt een aantal werknemers te werken of stand-by te blijven op oudejaarsnacht, om eventuele millenniumbug-problemen het hoofd te kunnen bieden.

Woensdag 22 september.

Het diensthoofd anesthesie van het Brugmann-ziekenhuis wordt veroordeeld tot een boete van zestigduizend frank voor de onvrijwillige doodslag van een negenjarig meisje in ’94. Het kind overleed ten gevolge van een onzorgvuldige verdoving bij een ongevaarlijke knieoperatie.

– De Belgian Anti Piracy Foundation wil de namaak van computergames en consoles strenger aanpakken. Op dit moment zou één op de drie spelletjes in de Benelux een piraatversie zijn.

Donderdag 23 september.

De Bond van Grote en Jonge Gezinnen vraagt minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) de kinderopvang goedkoper te maken voor bestaansminimumtrekkers en arme gezinnen.

– Zowat de helft van de Vlaamse gemeenten dreigt zijn milieusubsidie te verliezen door de verstrenging van de normen die de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM) daarvoor hanteert.

Vrijdag 24 september.

De werknemers van de koperraffinaderij van Union Minière in Olen voeren actie tegen de werkdruk en de vele tijdelijke contracten.

– Salman Rushdie, auteur van De Duivelsverzen, krijgt een eredoctoraat aan de universiteit van Luik.

– De Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker krijgt in New York een Bessie of Dance and Performance Award voor haar productie Fase uit ’82.

Zaterdag 25 september.

Paul Marchal, vader van het vermoorde meisje An en stichter van de partij PNPb, stapt uit de politiek. Hij wil zich nu concentreren op het Huis van An, een opvangplaats voor slachtoffers van seksueel misbruik.

– Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (PRL) wil een deel van de 23 miljard frank werkmiddelen van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Ecolo) overhalen naar zijn eigen budget, omdat hij ontwikkelingssamenwerking ziet als een verlengstuk van het buitenlands beleid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content