Maandag 2 augustus.

Algerije. De bevolking van Algerije kan zich op 16 september via een referendum uitspreken over een mogelijk einde aan de islamitische opstand in het land. President Abdelaziz Bouteflika wil tot een nationale verzoening komen.

Dinsdag 3 augustus.

Indonesië. President B.J. Habibie van Indonesië verklaart de verkiezingen van 7 juni rechtsgeldig en bindend. De uitslag van de stembusgang, gewonnen door oppositieleidster Megawati Soekarnoputri, wordt door de kleine partijen betwist.

Nederland. Twee mannen die bij een schietpartij in Gorinchem in januari twee meisjes hebben gedood, worden veroordeeld tot zestien jaar gevangenis.

Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vliegtuigmaatschappijen de toestemming om vluchten tussen de VS en Cuba in te leggen. Die beslissing kadert in de versoepeling van het Amerikaanse embargo tegen Cuba.

Duitsland/Groot-Brittannië. Duitsland handhaaft het verbod op de invoer van Brits rundvlees. Enkele dagen eerder hief de Europese Commissie het importverbod op.

Woensdag 4 augustus.

Sri Lanka. Een zelfmoordactiviste van de Tamil-Tijgers pleegt in het noorden van Sri Lanka een aanslag op leden van het korps Terreurbestrijding. Er vallen elf doden en zo’n dertig gewonden.

Indonesië. Negen inwoners van de Indonesische provincie Aceh bezetten de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Jakarta. De moslimactivisten eisen de onafhankelijkheid van hun gebied.

Donderdag 5 augustus.

Italië. De Italiaanse regering geeft toe dat het gerecht in het land bankroet is. Te weinig werkmiddelen en een uitzichtloze bureaucratie hebben de justitie volledig ondermijnd.

Australië. Speciale schoonmaakschepen proberen een tien kilometer lange olievlek in en rond de haven van Sydney op te ruimen. De olie is afkomstig van een lekkende olietanker.

Verenigde Staten. In de staat Alabama brengt een dolle schutter zijn oude baas en twee collega’s om het leven. De politie kan de man overmeesteren.

Iran. Een rechtbank in Iran legt de progressieve krant Salam een publicatieverbod van vijf jaar op. Een eerder verbod leidde vorige maand tot hevige rellen.

Vrijdag 6 augustus.

Sierra Leone. Rebellen in Sierra Leone gijzelen een groep buitenlandse VN-waarnemers en hulpverleners.

VN. De Amerikaanse Senaat wijst Richard Holbrooke aan als Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties. Holbrooke werd bekend als architect van de vredesakkoorden voor Bosnië en bereidde ook het akkoord van Rambouillet over Kosovo voor.

Zondag 8 augustus.

Rusland. Het Russische leger probeert een opstand van moslimrebellen in de deelrepubliek Dagestan te onderdrukken. De groep rebellen zou bestaan uit Oezbeken, Tadzjieken en Arabieren.

Bangladesh. De politie van Bangladesh maakt duizenden krotten met de grond gelijk terwijl ze op zoek is naar de daders van de moord op een agent.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content