Maandag 21 juni.

EU. In Luxemburg ondertekenen Zwitserland en de vijftien ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie een akkoord over toenadering van Zwitserland tot de EU. De zestien landen moeten dat nog ratificeren. In 1992 wezen de Zwitserse kiezers een vrijhandelsakkoord met de EU af.

Dinsdag 22 juni.

Spanje. Twee leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA worden wegens moord veroordeeld tot zestig jaar gevangenisstraf. Een van hen is parlementslid José Luis Barrios.

Woensdag 23 juni.

Noord-Ierland. De Ierse politie arresteert nog eens twee verdachten van de bomaanslag in Omagh op 15 augustus vorig jaar. Zondag werden al tien verdachten aangehouden. Bij de aanslag – opgeëist door het Real Ira – kwamen 29 mensen om het leven en werden er meer dan tweehonderd gewond.

VN. De Verenigde Staten betalen dertig miljard frank achterstallige bijdragen aan de VN, maar schroeven tegelijk hun toekomstige bijdrage terug van 25 naar 20 procent. Washington betaalt in het vervolg ook maar 25 in plaats van 31 procent in de kosten van de vredesoperaties.

Iran. De regering heeft drie miljard frank beschikbaar om de eigenaars van in 1979 genationaliseerde bedrijven te compenseren. Teheran wil Iraanse zakenlui in ballingschap terug naar het land lokken.

Donderdag 24 juni.

Irak. Het Iraaks Nationaal Congres, de oppositie in ballingschap, vraagt dringend wapens om Saddam Hoessein te bestrijden. De VS geven enkel communicatie-installaties.

Algerije. President Abdulaziz Bouteflika zal op Onafhankelijkheidsdag (5 juli) gewapende rebellen die zich overgeven, amnestie geven. Hij wil zo het geweld in zijn land stoppen.

Vrijdag 25 juni.

Bangladesh. Hevige overstromingen vernielen wegen, dorpen en oogsten. Zestig mensen zijn vermist. De overstromingen veroorzaakten dit jaar alleen al in Bangladesh voor dertig miljard frank schade.

Zaterdag 26 juni.

Chili. De orde van geneesheren meldt dat tussen 1973 en 1990 minstens een kwart miljoen mensen werden gefolterd. Volgens de orde was marteling deel van de politiek van dictator Augusto Pinochet. De orde zal haar bewijzen overmaken aan de Spaanse rechter Baltazar Garzon die de uitlevering van Pinochet heeft gevraagd.

Berlijn. Het eerste ministerie – dat van Stedenbouw – verhuist van de vroegere West-Duitse hoofdstad Bonn naar Berlijn. Tegen het eind van het jaar 2000 moet de verhuizing afgerond zijn. Zes ministeries blijven in Bonn.

Zondag 27 juni.

Duitsland. Bij een aanslag op een disco in Merseburg komen zestien mensen om het leven. De politie ziet geen racistische motieven.

Frankrijk. Honderden politiemannen zoeken een misdadiger die samen met vier anderen per helikopter uit een zwaarbewaakte gevangenis ontsnapte. Drie ervan werden aangehouden, één werd doodgeschoten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content