Maandag 31 mei.

Hawaï. Wetenschappers slagen er voor het eerst in om een mannelijk zoogdier te klonen uit volwassen cellen die niets met de voortplanting te maken hebben.

Brazilië. De milieuorganisatie Greenpeace plant een grootscheepse campagne tegen de houtkap in het Amazonewoud, een gebied ter grootte van West-Europa. Daarvan is nog maar zestig procent intact.

Dinsdag 1 juni.

Frankrijk. In Parijs begint het proces tegen een groep Gia-leden die verantwoordelijk wordt geacht voor de terreurcampagne van 1995, waarbij tien doden en bijna 180 gewonden vielen.

Libanon. Het pro-Israëlische SLA-leger begint met de terugtrekking uit de christelijke enclave Jezzine, wegens de toenemende druk van het pro-Iraanse Hezbollah.

Woensdag 2 juni.

Japan. De regering keurt het gebruik van de anticonceptiepil goed. Japan was het enige geïndustrialiseerde land waar de pil niet mocht worden verkocht.

Duitsland.Jean-Marie Le Pen, de Franse leider van het extreem-rechtse Front National, wordt door een rechtbank in München veroordeeld voor rassenhaat. Le Pen had de gaskamers een detail van de Tweede Wereldoorlog genoemd.

Oostenrijk. Het aantal doden na de brand in de Tauerntunnel loopt op tot twaalf. Volgens de grootste Duitse automobilistenbond voldoet de helft van de tunnels in Europa niet aan algemene veiligheidseisen.

Groot-Brittannië. Kroonprins Charles haalt zich de woede van de regering- Blair op de hals door te verklaren dat hij genetisch gemanipuleerd voedsel onveilig vindt. Blair probeert de bevolking van het tegendeel te overtuigen.

Donderdag 3 juni.

Frankrijk. Een staking van het Parijse openbaar vervoer leidt tot files van in totaal 290 kilometer. Aanleiding voor de actie is de dood van een metro-opzichter na een aanranding.

Nederland. Koningin Beatrix is de rijkste regerende monarch van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift EuroBusiness Magazine. Haar vermogen wordt geschat op tachtig miljard frank.

Vrijdag 4 juni.

Algerije. De AIS, de gewapende vleugel van het Islamitische Reddingsfront FIS, stelt aan de nieuwe president Abdelaziz Bouteflika voor de gevechten definitief te beëindigen.

Sudan. Bij een ongeluk met een militair vliegtuig komen alle vijftig inzittenden om het leven.

Zaterdag 5 juni.

Wielrennen.Marco Pantani, de leider in de Giro d’Italia, wordt uit de wedstrijd gezet. Hij heeft een te hoge hematocrietwaarde, wat wijst op het gebruik van epo.

Polen. Paus Johannes Paulus II komt in zijn geboorteland Polen aan voor een dertiendaags bezoek.

Zondag 6 juni.

Tennis. De Amerikaan Andre Agassi wint de open Franse kampioenschappen van Roland Garros, na een zege op de Oekraïner Andrei Medvedev. Bij de vrouwen gaat de titel naar de Duitse Steffi Graf. In de finale verslaat ze Martina Hingis, de nummer één van de wereld.

Italië. Venetië dreigt een spookstad te worden als gevolg van de massale ontvolking. Sinds 1950 is de bevolking er met twee derde gedaald.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content