Zaterdag 22 mei.

Pakistan. Een tropische cycloon vernielt grote delen van Zuid-Pakistan. Er zijn tientallen doden en honderden vermisten.

Maandag 24 mei.

India.Sonia Gandhi wordt weer voorzitster van de grootste Indiase oppositiepartij, de Congrespartij. Daarmee lijkt de eenheid hersteld.

Suriname. De politie treedt hard op tegen duizenden betogers die het ontslag van president Jules Wijdenbosch eisen. De bevolking acht hem verantwoordelijk voor de slechte economische situatie.

Woensdag 26 mei.

India. De eerste commerciële ruimtesonde wordt gelanceerd. Als de vlucht succesvol is, zal het land buitenlandse bestellingen zoeken.

Voetbal. Manchester United wint de Europabeker voor Landskampioenen. In de finale van de Champions League verslaat het Bayern München met 2-1 en twee goals in de slotfase.

Frankrijk. Het proces tegen de top van het ARC (Vereniging Voor Kankeronderzoek) begint. Voorzitter Jacques Crozemarie en 25 van zijn collega’s worden beschuldigd van verduistering van anderhalf miljard frank.

Wales. De Britse koningin opent het eerste Welsh parlement sinds zeshonderd jaar. Voor het parlement van zestig leden ging maar de helft van de kiezers naar de stembus.

Donderdag 27 mei.

Europese Unie. De EU zal een databank aanleggen met de vingerafdrukken van asielzoekers. Zo moet voorkomen worden dat mensen in verschillende landen asiel aanvragen. Als iemand asiel krijgt, worden de vingerafdrukken vernietigd.

Groot-Brittannië. Het Hoog Gerechtshof verklaart het beroep dat de advocaten van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet aantekenen, onontvankelijk.

Vrijdag 28 mei.

Duitsland. Een Lufthansa-vlucht wordt afgebroken wanneer een Sudanese asielzoeker bij zijn uitwijzing sterft. De politie drukte zijn hoofd op zijn knieën.

Europese Unie. De lidstaten van de Europese Unie worden het eens over een eigen defensiebeleid. Tegen eind 2000 moet de West-Europese Unie (Weu), de Europese pijler van de Navo, in de EU opgenomen zijn. (zie ook p. 134)

Zaterdag 29 mei.

Slovakije.Rudolf Schuster wordt met 57 procent gekozen tot president.

Israël. In Jeruzalem wint de Zweedse Charlotte Nilsson het Eurovisiesongfestival met een meezingertje in Abba-stijl.

Oostenrijk. Bij de brand in de 25 jaar oude Tauern-tunnel (vlakbij Salzburg) vallen vier doden en vijftig gewonden.

Zondag 30 mei.

Zuid-Afrika. Op een verkiezingsrally van het ANC treedt Nelson Mandela voor het laatst op als president. Gevreesd wordt dat die partij een zo grote meerderheid behaalt bij de verkiezingen van woensdag dat Zuid-Afrika een eenpartijstaat wordt. (zie ook p. 120)

Frankrijk. De politie meldt dat de moord op de vier Nederlanders wellicht het werk is van de Duitser Dieter Zurwehme. Die ontsnapte december vorig jaar uit de gevangenis.

Hongkong. Duizenden demonstranten herdenken het neerslaan van de pro-democratische beweging op het Tienanmen-plein, net tien jaar geleden. (zie ook p. 14)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content