Maandag 17 mei.

Milieuorganisatie Greenpeace voert actie in de Antwerpse haven tegen de Belgische invoer van tropisch hout uit het Afrikaans regenwoud.

– De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB voert de controles op de metro’s en trams fors op. Studies tonen een verband aan tussen de aanwezigheid van controleurs en een daling van de criminaliteit op het net.

Electrabel voorspelt verschillende prijsdalingen van de elektriciteitstarieven voor de komende jaren. (zie ook p. 38)

ù De grote vakbonden van De Post staken uit protest tegen de hoge werkdruk.

– Op het strand van Oostende worden twee zware bommen gevonden. Eind maart waren al drie bommen ontdekt van hetzelfde type.

Dinsdag 18 mei.

Gaston Merckx, directeur-generaal van de Antwerpse Waterwerken, wordt voor onbepaalde tijd geschorst op verdenking van belangenvermenging. Hij zou AWW-geld gebruikt hebben voor privé-doeleinden.

– Het parket van Chambéry in Frankrijk stelt een gerechtelijk onderzoek in naar mogelijk dopinggebruik bij wielerploeg Vlaanderen 2002.

– Minister van Pensioenen Marcel Colla (SP) wil niet weten van het idee van premier Jean-Luc Dehaene (CVP) om de leeftijd voor brugpensioenen te verhogen.

– De Vlaamse regering versoepelt de milieureglementering voor een aantal motorcircuits.

– In Menen worden de lijken van twee vluchtelingen ontdekt in een vrachtwagen die uit Marokko kwam.

– De Vlaamse wegenadministratie gaat optreden tegen verkiezingsborden die niet correct geplaatst zijn. De wegenadministratie is verantwoordelijk voor de autowegen en gewestwegen. (zie ook p. 10)

Woensdag 19 mei.

In de Albanese haven Durres wordt het eerste Belgische vluchtelingenkamp geopend in aanwezigheid van prins Filip.

Donderdag 20 mei.

In Rekkem, aan de Belgisch-Franse grensovergang, betogen vrachtwagenchauffeurs voor betere lonen. Hun actie veroorzaakt veel verkeershinder.

– De Belgische overheid moet de Britse rederij P&O-North Sea Ferries anderhalf miljard frank onterecht geïnde zeevaartpolitierechten terugbetalen. Dat beslist het Hof van Beroep in Gent.

– Na de voetbalwedstrijd Antwerp-Turnhout breken er zware rellen uit met Antwerpse hooligans. Daarbij raken dertien agenten gewond.

– Het aantal bedienden in ons land is de voorbije jaren sterk toegenomen, tot bijna een half miljoen. Dit komt omdat de werkgelegenheid vooral in de dienstensector is toegenomen.

Vrijdag 21 mei.

Een kwart van de verkeersongevallen is het gevolg van slaperigheid achter het stuur. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Slaapcentrum Antwerpen.

– Kandidaat-rijkswachters moeten voortaan niet groter zijn dan 1,52 meter. Tot nog toe bedroeg de minimumlengte 1,63 meter. De rijkswacht hoopt zo meer vrouwen te kunnen aantrekken.

– Wie in de zogenaamde zone 30 tien kilometer te snel rijdt, wordt voortaan voor een zware overtreding beboet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content