Maandag 3 mei:

Oostenrijk. De oppositie eist het aftreden van binnenlandminister Karl Schloegl na de dood van een Nigeriaanse asielzoeker in het vliegtuig tijdens zijn uitwijzing. Voorlopig voert Wenen geen uitwijzingen meer uit.

Iran. In Teheran begint het proces tegen generaal Gholamreza Naqdi, hoofd van de geheime politie. Hij wordt beschuldigd van foltering. Naqdi eist een openbaar proces, de militaire rechtbank weigert.

Algerije. Fundamentalisten vermoorden negen mensen in het eerste bloedbad sinds Abdelaziz Bouteflika op 15 april de presidentsverkiezingen won.

Frankrijk. Volgens een opinie-onderzoek in de krant Le Monde gaat extreem-rechts achteruit. De thema’s van het Front National zouden niet meer aanslaan.

Kenia. President Daniel arap Moi wil dat de vluchtelingenkampen langs de grens met Somalië worden opgeheven omdat de kampbewoners zich schuldig maken aan misdaden. Het leger zal de grens afsluiten zodat geen nieuwe vluchtelingen binnen kunnen.

Israël. Politici protesteren tegen de verkiezingscampagne van premier Benyamin Netanyahu. Die gebruikt filmbeelden waarop slachtoffers van Palestijnse aanslagen te zien zijn om aan te geven dat zijn harde aanpak de beste is. In de opiniepeilingen verwerft Netanyahu voorsprong.

Dinsdag 4 mei.

Midden-Oosten. De Palestijnse staat die overeenkomstig de akkoorden van Oslo moest worden uitgeroepen, komt er niet. De Palestijnen eisen wel een snelle hervatting van de gesprekken na de Israëlische verkiezingen. (zie ook p. 138)

Frankrijk. In Parijs begint het proces tegen Gilbert Bourgeaud (70), beter bekend als de huurling Bob Denard. Hij leidde opstanden in diverse landen, en staat terecht voor de moord, in 1978, op president Ahmed Abdallah van de Comoren.

Woensdag 5 mei.

Sudan. Khartoem vraagt dringend medische hulp om een epidemie van hersenvliesontsteking in te dijken.

Nigeria. De militaire leider, generaal Abdulsalami Abubakar, ondertekent de nieuwe grondwet. De inhoud ervan is geheim.

Frankrijk. In de vierde succesvolle operatie in twee maanden tijd vindt de politie een wapenarsenaal van de Baskische afscheidingsbeweging Eta.

Donderdag 6 mei:

Verenigde Staten. Hevige tornado’s in Oklahoma, Kansas en Texas vernielen honderden huizen. Het aanvankelijk geschatte aantal doden loopt terug als de bewoners stilaan terugkeren. Een exact cijfer kan pas gegeven worden na het ruimen van alle puin.

Argentinië. Een onderzoek naar de aanslag op de Israëlische ambassade in de hoofdstad Buenos Aires wijst op medeplichtigheid van politie.

Bulgarije. Paus Johannes Paulus II brengt een bezoek aan Bulgarije. Het is het eerste bezoek van een paus sinds het grote schisma van 1045 tussen rooms-katholieken en orthodoxen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content