Maandag 19 april.

Groot-Brittannië. De neo-nazigroep Combat 18 eist de aanslag in Brixton op. In die overwegend zwarte wijk maakte een bom bijna vijftig slachtoffers.

Dinsdag 20 april.

Turkije. Het Turkse Hof voor Staatsveiligheid maakt bekend dat de aanklager de doodstraf eist tegen PKK-leider Abdullah Öcalan.

China. De mensenrechtenorganisatie Human Rights geeft een brief vrij van zestien dissidenten. Zij roepen de bevolking ertoe op de slachtoffers van Tienanmen te herdenken. Op 4 juni is het tien jaar geleden dat de beweging voor democratie bloedig werd onderdrukt.

Israël. De slachtoffers van oorlogen en aanslagen worden herdacht. Premier Benyamin Netanyahu roept op tot eenheid. Israël gaat op 17 mei naar de stembus. Belangrijke verkiezingsthema’s zijn vrede en veiligheid. (zie ook p. 138)

Woensdag 21 april.

VS.Rosa Parks (86) krijgt de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor haar strijd voor gelijke burgerrechten. In 1955 leidde ze in Alabama de boycot tegen de rassenscheiding in bussen. Het Hooggerechtshof bevestigde dat segregatie ongrondwettelijk was. Het was de eerste juridische overwinning voor de zwarte Amerikanen.

Noord-Korea. De VS leveren 100.000 ton voedsel aan Pyongyang. In ruil mogen de Amerikanen een ondergronds complex inspecteren dat voor kernwapens zou worden gebruikt.

Ethiopië. Een internationaal team van archeologen vindt in Ethiopië tanden en botten van een mensachtig wezen dat tweeëneenhalf miljoen jaar geleden leefde. Als het zou gaan om een vleeseter die werktuigen gebruikte, vormt hij mogelijk een schakel tussen aap en mens.

Donderdag 22 april.

Irak. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Said al-Sahaf zegt dat Iran een alibi zoekt om zijn land binnen te vallen. Teheran gaf Irak een ernstige waarschuwing nadat een Iraans generaal door de moedjahedin was vermoord. Die guerrillagroep opereert vanuit Irak.

Zaterdag 24 april.

Groot-Brittannië. Een tijdbom ontploft in een wijk waar overwegend Bangladeshi wonen. Er zijn enkele gewonden, maar geen doden. Sinds de aanslag van 17 april in Brixton kreeg de politie verscheidene waarschuwingen van uiterst rechts.

Zondag 25 april.

India. De grootste oppositiepartij, de Congrespartij geleid door Sonia Gandhi, slaagt er niet in een regering op de been te brengen. De Congrespartij zal geen enkele nieuwe coalitie steunen. De Indiase president moet nu beslissen of er nieuwe verkiezingen komen, nadat de regering van premier Atal Bihari Vajpayee op 17 april haar meerderheid in het parlement had verloren.

China. Duizenden mensen betogen in Peking voor het recht om meditatie-oefeningen te houden. Het is een rustige betoging en de politie laat begaan. Er wordt steeds vaker betoogd voor de vrijheid van meningsuiting in de Volksrepubliek.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content