Maandag 19 april.

In Bierbeek, nabij Leuven, komen twee militaire vliegtuigen in volle vlucht met elkaar in botsing en storten neer. De piloten redden zich met hun schietstoel.

– De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en de beroepsvereniging van uitzendkantoren beslissen om voortaan alle gegevens over vacatures en werkzoekenden uit te wisselen.

Hugo Claus wint de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap als bekroning van zijn schrijversloopbaan.

Dinsdag 20 april.

Gewezen veearts Daniël Demarez wordt veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens hormonenhandel. Als gevolg van eerdere veroordelingen moet hij in totaal nog acht jaar uitzitten.

Vlabraver, de bouwheer van de geplande afvalverbrandingsoven in Drogenbos, wil een nieuwe bouwvergunning indienen.

– De SP wil naturisme in eigen land toelaten. Op dit moment voorziet de wetgeving die mogelijkheid niet.

Woensdag 21 april.

Kinderen tot twaalf jaar moeten binnenkort een paspoort hebben voor reizen naar landen die buiten het Schengen-akkoord vallen. Het paspoort moet kindersmokkel tegengaan.

– Bijna 75 procent van de Belgen wil een verbod op legbatterijen; 85 procent is bereid om meer te betalen voor scharreleieren.

BC Components, het vroegere Philips Components Industrial, schrapt 225 banen. Het bedrijf moet herstructureren omdat er wereldwijd een overproductie van elektrische apparaten is.

Donderdag 22 april.

Tachtig diamantairs uit Antwerpen zouden betrokken zijn bij grootschalige witwaspraktijken. De fraude is mee georganiseerd door het douanekantoor van de Antwerpse diamantsector.

– Zes telefoonmaatschappijen, onder wie Mobistar en Telenet, dienen een klacht in tegen Belgacom wegens concurrentievervalsing op het internet. (zie ook p. 12)

Vrijdag 23 april.

De Britse mediacommissie trekt de zendvergunning van de Koerdische televisiezender Med-TV in. Med-TV wordt ervan beschuldigd op te roepen tot geweld tegen Turkije.

– De vakbonden uit de distributiesector voeren actie voor een aantal kleinere winkels die geen sociaal akkoord ondertekenen dat voorziet in arbeidsduurverkorting.

– In navolging van de samenwerkingsverbanden bij de politie, verenigen de brandweerkorpsen zich in Inter Brandweer Zones.

Zaterdag 24 april.

In Kleine Brogel worden tientallen betogers, onder wie Patrik Vankrunkelsven (VU) en Hugo Van Dienderen (Agalev), opgepakt. Ze protesteren tegen de opslag van kernwapens in de militaire basis.

Amnesty International laakt het Belgische asielbeleid. Zeven maanden na de dood van Sémira Adamu heeft de regering haar beloften nog steeds niet ingelost, meent de organisatie.

– In Limburg betogen drieduizend motorrijders tegen het “gebrekkige motorbeleid” van de regering.

Zondag 25 april.

De technologiebeurs Flanders Technology in Gent lokt 90.000 bezoekers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content