Dinsdag 13 april.

Afghanistan. Amerikaanse commando’s bewaken de grenzen van Afghanistan in de hoop de islamitische leider Mohamed Ben Laden te kunnen arresteren. Die zou het brein zijn achter de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Die kostten het leven aan 253 mensen.

Frankrijk. Volgens het voorlopige rapport van de experts die de brand in de tunnel onder de Mont Blanc onderzoeken, werkten verschillende veiligheidscamera’s niet. Het vuur werd ook aangewakkerd door de luchtververser aan de Italiaanse kant van de tunnel. In de brand verloren 41 mensen het leven.

Woensdag 14 april.

Europa. Het Europees Parlement eist het aftreden van de Franse commissaris Edith Cresson op basis van het rapport van de Wijzen, die haar beschuldigen van vriendjespolitiek.

Donderdag 15 april.

Peru. President Alberto Fujimori ontslaat zijn volledige regering, die pas drie maanden geleden aantrad. Hij herbenoemt tien van de vijftien ministers.

Sierra Leone. De regering laat de gevangen rebellenleider Foday Sankoh vrij, zodat hij kan deelnemen aan de vredesgesprekken in Togo. Daarmee willigt de regering de eis van de grootste guerrillagroep in.

Rusland. Het Internationaal Muntfonds (IMF) is bereid om zeventig miljard frank te lenen aan Rusland. Het geld gaat naar de steenkoolmijnen en de uitbouw van een sociaal vangnet. Het IMF onderhandelt ook over een uitgebreid economisch hervormingsprogramma.

Vrijdag 16 april.

Eritrea. Ethiopische militaire vliegtuigen bombarderen drie Eritrese steden. Eritrea en Ethiopië zijn al jaren in een oorlog verwikkeld om een gebied dat Eritrea sinds februari controleert.

Libanon. Israëlische soldaten nemen een dorp in in het zuiden van Libanon, vlak bij de 25 kilometer diepe “veiligheidszone” die Israël sinds 1978 bezet. Libanon vraagt om een tussenkomst van de VN, Israël roept veiligheidsmaatregelen in om de ingreep te motiveren.

Angola. Hulporganisaties vragen om meer hulp voor de anderhalf miljoen Angolezen die in hun eigen land op de vlucht zijn voor de burgeroorlog tussen de regering en de Unita-rebellen.

Zaterdag 17 april.

Groot-Brittannië. Op de markt van de overwegend zwarte gemeente Brixton verwondt een splinterbom 39 mensen. Sinds een onderzoek in februari racisme bij de Londense politie aantoonde, is het erg onrustig in Brixton.

Duitsland. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (51) trouwt met Nicola Leske (29). Voor Fischer is het zijn vierde huwelijk.

Zondag 18 april.

Egypte. Een militaire rechtbank veroordeelt negen militante moslims bij verstek ter dood wegens lidmaatschap van een verboden groepering en het beramen van geweld. Elf anderen krijgen levenslang. Alle veroordeelden behoren tot de Jihad, die het bewind van president Hosni Moebarak wil omvergooien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content