Zaterdag 3 april.

Verenigde Staten. In Chicago krijgt Vincas Valkavickas (78) het bevel de VS te verlaten. Hij is schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op 3700 joodse mannen, vrouwen en kinderen in oktober 1941 in Litouwen. Valkavickas pleit onschuldig.

Cavalese. Kapitein Joseph Schweitzer (31), de navigator van het vliegtuig dat in het Italiaanse Cavalese een liftkabel doorsneed, wordt uit het leger gezet omdat hij een videoband van de vlucht vernietigde.

Zondag 4 april.

Algerije. In de aanloop naar de vervroegde presidentsverkiezingen van 15 april neemt het geweld nog toe. In de zuidelijke provincie Blida worden bij gevechten tussen leger en extreme moslims meer dan dertig mensen gedood.

Frankrijk. In Bayonne (Frans Baskenland) vindt de Franse politie een wapenopslagplaats van de Baskische afscheidingsbeweging Eta. Volgens Spaanse bronnen kocht de Eta sinds december, toen het een wapenstilstand aankondigde, voor achttien miljoen frank wapens.

Woensdag 7 april.

Colombia. President Andres Pastrana zegt op het Vijfde Internationaal Congres over Handel in Cocaïne dat alle landen informatie moeten uitwisselen en het witwassen van drugsgeld bestrijden. Ook wil hij een internationaal akkoord zodat met drugsgeld opgebouwde rijkdom kan worden geconfisqueerd.

Chili. De politie arresteert zeven leiders van de omstreden Duitse Colonia Dignidad. Er zijn al jaren klachten over seksueel misbruik en hoge politieke bescherming.

Jazz. De 80-jarige bariton en blueszanger Joe Williams wordt begraven. Hij was op 29 maart overleden.

Wereldhandel. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft de Verenigde Staten gelijk in hun klacht tegen de Europese Unie. Die mag de bananen uit haar voormalige kolonies niet bevoordelen. De VS krijgen toelating om invoertaksen op Europese producten te heffen.

Donderdag 8 april.

Italië. Ex-premier Giulio Andreotti wordt in Palermo officieel beschuldigd van structurele banden met de maffia. Hij kan daarvoor vijftien jaar gevangenis krijgen.

Oostenrijk. De extreem-rechtse politicus Jörg Haider wordt gouverneur van Karinthië. Zijn Vrijheidspartij (FPÖ) won de verkiezingen van 7 maart. In 1991 moest Haider als gouverneur aftreden wegens lovende uitspraken over Adolf Hitler.

Vrijdag 9 april.

Birma. Nobelprijswinnares en oppositieleidster Aung San Suu Kyi meldt de VN-Commissie voor de Mensenrechten dat het leger in het afgelopen jaar de democratische krachten sterker onderdrukte.

Zaterdag 10 april.

India. New Delhi kondigt de geslaagde testvlucht aan van een middellangeafstandsraket. Pakistan kondigt meteen een antwoord aan. De Verenigde Staten zeggen op de hoogte te zijn gebracht, maar veroordelen de test. Ook Japan en Groot-Brittannië wijzen op het gevaar ervan.

Zondag 11 april.

Latijns-Amerika. Verschillende landen worden getroffen door wervelstormen en zware tropische regens. In Colombia vallen enkele tientallen slachtoffers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content