Maandag 29 maart.

Cavalese. Kapitein Joseph Schweitzer, navigator van het Amerikaanse toestel dat vorig jaar in het Italiaanse Cavalese een kabel van een skilift doorsneed, bekent dat hij een videofilm van de vlucht vernietigde. In Cavalese kwamen twintig mensen om het leven, onder wie vijf Belgen.

Spanje. De Baskische separatistische groep Eta meldt dat ze op Pasen haar campagne opschort. In september kondigde de Eta een wapenstilstand aan. Sindsdien hielden de politieke moorden op. Wel bleven Eta-jongeren huizen in brand steken en lokale politici bedreigen.

Nederland. Op 81-jarige leeftijd overlijdt de Nederlandse auteur en journalist Pierre H. Dubois.

Cuba. Voor het eerst sinds 1959 spelen Cubanen en Amerikanen een baseballmatch tegen elkaar. De zogenaamde baseballdiplomatie van de Amerikaanse president Bill Clinton krijgt veel kritiek van de oppositie die elke toenadering tot Cuba afwijst.

Dinsdag 30 maart.

Polen. De vijftigduizend voor Polen voorziene cd’s van de Poolse paus Joannes Paulus II zijn in een week uitverkocht.

Irak. Een speciale commissie van de Verenigde Naties adviseert om de wapeninspecties in Irak te hervatten. Irak wees de VN-inspecteurs van Unscom vorig jaar uit, onder meer op beschuldiging van spionage voor de Verenigde Staten. Die beschuldiging bleek achteraf correct.

Woensdag 31 maart.

Libanon. Voor de tweede opeenvolgende dag bombardeert Israël Hezbollah-stellingen in Zuid-Libanon.

Indonesië. Op de Molukken vallen minstens elf doden bij rellen tussen christenen en moslims. Honderden huizen zijn in brand gestoken.

Donderdag 1 april.

Griekenland. In Athene wordt een raket afgevuurd op het hoofdkwartier van de regerende socialistische partij. Het tuig ontploft bij de lancering en beschadigt enkel geparkeerde auto’s. De aanslag is niet opgeëist.

Mensenrechten. Op de VN-commissie van de mensenrechten worden zowel de Congolese president Laurent-Désiré Kabila als de Congolese rebellen beschuldigd van grove schending van de mensenrechten. Ook Turkije krijgt slechte punten. Amnesty International meldt dat PKK-leider Abdullah Öcalan in slechte gezondheid verkeert en zeer weinig contact heeft met zijn door de autoriteiten bedreigde advocaten.

Vrijdag 2 april.

Vredesprijs. De Unesco-vredesprijs gaat naar de Amerikaanse senator George Mitchell en naar sjeik Hasina, premier van Bangladesh. Mitchell wordt gelauwerd voor zijn bijdrage aan het Noord-Ierse vredesproces. Sjeik Hasina maakte in 1979 een eind aan een kwarteeuw bloedvergieten via een vredesakkoord met rebellerende stammen.

Nederland. De legionellabacterie eist een 21ste dode. Alle slachtoffers bezochten een bloemenbeurs waar een bubbelbad was opgesteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content