Maandag 22 maart.

Wereldwaterdag. Op de Internationale Dag van het Water vragen de VN aandacht voor de problemen van verdeling en vervuiling van water. Volgens de VN beschikken 1,4 miljard mensen niet over schoon water. Dat eist tot zeven miljoen doden per jaar.

Mexico. In een door hen zelf georganiseerd referendum krijgen de Zapatistas massaal steun voor de uitvoering van het vredesakkoord van 1996. Dat bepaalt onder meer dat de indiaanse rechten in de grondwet worden ingeschreven. De regering noemt het initiatief “absurd”.

Dinsdag 23 maart.

Europese Unie. Het Europees Parlement stemt met grote meerderheid voor een uitbreiding van het onderzoek tegen de afgetreden Commissie.

Frankrijk.Roland Dumas (76) gaat op non-actief als voorzitter van de Franse Constitutionele Raad, het hoogste Franse hof. Tegen Dumas loopt een onderzoek naar fraude.

Haïti. President René Preval duidt een nieuwe regering aan, waardoor premier Jacques-Edouard Alexis het parlement kan vragen om de buitenlandse hulp te deblokkeren en wetten te stemmen die de democratie moeten versterken.

Woensdag 24 maart.

Roemenië. In heel het land wordt betoogd tegen de prijsstijgingen voor gas, elektriciteit, water en openbaar vervoer.

Turkije. Het proces van PKK-leider Abdullah Öcalanwordt verdaagd tot 30 april.

Frankrijk. De Franse Bankenvereniging, die 106 banken groepeert, belooft de joodse tegoeden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geconfisqueerd, aan de erfgenamen te zullen teruggeven.

Alaska. Tien jaar na de schipbreuk van de tanker Exxon Valdez ziet het bedrijf Exxon geen gevolgen meer van de olieramp. De Amerikaanse overheid wijst op de nog steeds bestaande schade aan milieu en economie. In 1994 werd Exxon veroordeeld tot vijf miljard dollar schadevergoeding. Het bedrijf vecht dat vonnis nog altijd aan.

Donderdag 25 maart.

Irak. Bagdad vraagt het aftreden van VN-rapporteur Max van der Stoel. Die had op basis van getuigenissen een vernietigend rapport gemaakt over de mensenrechten in het land.

Vrijdag 26 maart.

Verenigde Naties. De Veiligheidsraad gaat akkoord met het voorstel van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om een onderzoek in te stellen naar de moorden in Rwanda in 1994. De Canadese generaals Romeo Dallaire, toen VN-bevelhebber in Rwanda, en Maurice Baril, toen militair adviseur van Annan, zullen ondervraagd worden over hun rol.

Zaterdag 27 maart.

Frankrijk. Burgemeester Jean-Marie Chevalier van Toulon verlaat het Front National van Jean-Marie Le Pen en sluit zich aan bij diens aartsrivaal Bruno Mégret. Die richtte begin van dit jaar een dissident Front National op. Daardoor heeft het FN-Le Pen enkel nog het gemeentebestuur van Orange in handen.

Zondag 28 maart.

Birma. De junta geeft Aung San Suu Kyi de toestemming om in Engeland de begrafenis van haar man bij te wonen, maar laat in het midden of ze nog kan terugkeren. Aung San, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, staat sinds 1988 onder huisarrest.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content