Maandag 8 maart.

Noord-Ierland. Londen stelt het zelfbestuur voor de provincie uit tot2 april. Op 10 maart moest een Noord-Ierse regering aantreden, maar de ontwapening van paramilitaire groepen blijft een twistpunt.

Vaticaan.Joannes Paulus II verklaart negen mannen en één vrouw zalig. Daarmee stijgt het aantal zaligverklaringen door deze paus boven de achthonderd uit. Dat is de helft van alle zaligverklaringenn sinds het systeem in 1605 werd ingevoerd.

Dinsdag 9 maart.

Ecuador. De vakbonden roepen een algemene staking uit tegen de regeringsbesparingen op openbare uitgaven. Ecuador verkeert in een zware economische crisis als gevolg van de verwoestingen door de orkaan Mitch en de Braziliaanse crisis.

Woensdag 10 maart.

Groot-Brittannië. Pro-Europese Conservatieven dienen een aparte lijst in voor de Europese verkiezingen in juni. De Conservatieve partijleider, William Hague, voert met de steun van ex-premier John Major campagne tegen de Europese Unie.

Donderdag 11 maart.

Noorwegen. Het parlement beslist een compensatiefonds voor joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op te zetten. Oslo acht zich medeverantwoordelijk voor hun arrestatie en deportatie.

Vrijdag 12 maart.

Oost-Timor. Er komt een referendum over het statuut van de Indonesische provincie Oost-Timor. De bevolking beslist daarin over brede autonomie binnen Indonesië of onafhankelijkheid. Het besluit tot het referendum volgt na bemiddeling van VN-secretaris-generaal Kofi Annan.

Zaterdag 13 maart.

Afghanistan. Na vier dagen onderhandelen onder VN-toezicht sluiten de Taliban en de oppositie een akkoord. Ze zullen de macht over het land delen, gevangenen vrijlaten en verder onderhandelen over vrede.

Zondag 14 maart.

Spanje. Woedende Basken betogen tegen de arrestatie van zes topmannen van de Baskische terreurorganisatie Eta in Parijs. De Spaanse regering wil al sinds eind vorig jaar onderhandelen, maar de Eta houdt het op gedeeltelijke wapenstilstand.

Turkije. Een bomaanslag, die dertien mensen doodt, wordt opgeëist door een onbekende Koerdische organisatie, de Valken voor de Wraak van Apo. Apo is de bijnaam voor de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan. De PKK ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag.

Irak. Volgens het Iraaks Nationaal Congres, een oppositiegroep met hoofdkwartier in Londen, werden onlangs 28 Iraakse officieren geëxecuteerd omdat ze een staatsgreep planden tegen Saddam Hoessein. Irak zelf maakt de executie bekend van acht militairen wegens moord op sjiitische geestelijken.

Nederland. De veteranenziekte, een besmetting die via water wordt doorgegeven, treft 34 mensen. Drie onder hen overlijden. De 34 bezochten allen een bloemententoonstelling in Friesland.

Maandag 15 maart.

Europa. De Raad van Wijzen, aangesteld om mogelijke corruptie binnen de Europese Commissie na te gaan, legt haar rapport neer. Op 22 en 23 maart debatteert het parlement over de resultaten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content