Maandag 15 februari.

Bosnië. Een Servisch weekblad meldt dat Radovan Karadzic, de voormalige Bosnisch-Servische leider die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden, zijn memoires wil uitgeven. Hij kreeg daartoe al een voorschot van 18 miljoen frank van een Amerikaans uitgever.

Dinsdag 16 februari.

Watergate. Bekend wordt dat John Ehrlichman (73) zondag 14 februari overleed. Als medewerker van Richard Nixon probeerde hij de president bij het Watergate-schandaal te redden door schuld te bekennen. Ehrlichman werd naar de gevangenis gestuurd. Nixon moest later toch aftreden.

Duitsland. Twaalf Duitse bedrijven, die gedurende de Tweede Wereldoorlog slavenarbeiders inzetten, kondigen een fonds aan om de slachtoffers en hun verwanten schadeloos te stellen. IG-Farben, fabrikant van Zyklon-B voor de gaskamers, richt een apart fonds op.

Donderdag 18 februari.

Libanon. Israël breidt de veiligheidszone in het zuiden van Libanon uit. De zone werd ondanks het verbod van de Verenigde Naties in 1985 ingesteld. Israël wil de zone ontruimen in ruil voor veiligheidsgaranties. Libanon eist de onvoorwaardelijke teruggave.

Drugs. De Franse douane neemt 3,5 ton hasj in beslag, die in een Ests vrachtschip verborgen zaten. In Zweden wordt 243 kilogram zuivere cocaïne ontdekt in een Zuid-Amerikaanse container.

Duitsland. Na harde onderhandelingen en dreigingen met stakingen bereikt de grote metaalvakbond een nieuwe cao met de werkgevers. De werknemers krijgen vier procent loonsverhoging, gespreid over veertien maanden.

Brazilië. Brazilië beleeft het bloedigste carnaval uit zijn geschiedenis. In Sao Paulo alleen al registreert de politie 230 moorden.

Mexico. Zo’n zevenduizend mensen worden geëvacueerd uit de dorpen rond de vulkaan Colima, die twee weken geleden weer actief werd.

Vrijdag 19 februari.

Irak. De hoogste sjiitische geestelijke ayatollah Mohammed Sadiq al-Sader wordt vermoord. Verscheidene bronnen melden botsingen tussen sjiieten en politie. Bagdad ontkent. De laatste jaren zijn verschillende sjia-geestelijken vermoord of verdwenen. Twee op drie Irakezen hangen de sjia aan, maar de macht is in handen van soenna-geestelijken.

Zaterdag 20 februari.

Nigeria. Slechts een klein deel van de bijna veertig miljoen Nigeriaanse kiezers daagt op voor de aanduiding van 109 senatoren en 360 volksvertegenwoordigers. De lage opkomst zou worden veroorzaakt door de grotere belangstelling voor de presidentsverkiezingen van zaterdag 27 februari. Nigeria gaat na bijna veertig jaar dictatuur over tot een democratisch bewind.

Groot-Brittannië. De Britse premier Tony Blair schaart zich aan de kant van de biotechindustrie en laat experimenten met genetisch gemanipuleerde gewassen toe. Milieuactivisten willen een verbod van drie jaar op de teelt ervan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content