Maandag 8 februari:

Groot-Brittannië. Op 79-jarige leeftijd overlijdt de Britse schrijfster Iris Murdoch. Ze schreef 26 romans en enkele filosofische werken.

Cyprus. Griekenland en Grieks Cyprus bereiken een overeenkomst over de plaatsing van Russische S-300 luchtdoelraketten op Kreta. Turkije protesteert tegen dit akkoord.

Dinsdag 9 februari:

Honduras. De orkaan Mitch heeft in Honduras voor ongeveer 850 miljoen dollar (ruim dertig miljard frank) schade aangericht. Dat staat in een rapport van het Wereldvoedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. (zie ook p. 96)

Italië. De Italiaanse regering keurt een decreet goed ter regularisering van ongeveer een kwartmiljoen illegale immigranten die eind 1998 een verblijfsvergunning hadden aangevraagd.

Cambodja. Tijdens een plechtigheid in het Cambodjaanse Along Veng leggen de laatste strijders van het leger van de Rode Khmers hun uniform af en trekken dat van het regeringsleger aan.

Woensdag 10 februari:

Syrië. Bij referendum keuren de Syriërs de vijfde zevenjarige ambtstermijn van president Hafez al-Assad goed. Er waren geen tegenkandidaten.

Indonesië. Er zijn nog altijd driehonderd opvarenden vermist van een boot die vorige zondag zonk tussen Borneo en Sumatra. Negentien mensen, onder wie de kapitein, zijn gered.

Kerk. Het Vaticaan erkent het “66ste mirakel van Lourdes”. Twaalf jaar geleden raakte een MS-patiënt onverklaarbaar genezen na een bezoek aan het Franse bedevaartsoord. Het 65ste mirakel van Lourdes dateert van 1976.

Donderdag 11 februari:

Iran. Op de twintigste verjaardag van de islamitische revolutie roept president Mohammed Khatami het Iraanse volk op tot meer tolerantie tegenover afwijkende opvattingen en levenswijzen.

Italië. Rechter Gennaro Tridico van het Italiaanse Hof van Cassatie spreekt een man vrij van verkrachting omdat het slachtoffer een strakke jeans droeg. Die kon volgens de rechter niet worden uitgetrokken zonder de medewerking van het slachtoffer.

Vrijdag 12 februari:

Gibraltar. Tussen Spanje en Groot-Brittannië laait het conflict op over Gibraltar, nadat de politie de opvarenden van een Spaanse vissersboot arresteerde wegens vissen in territoriale wateren. Madrid eist de teruggave van Gibraltar, sinds 1713 Brits grondgebied.

Frankrijk. In Parijs sterft Michel Seuphor, de in 1901 geboren Fernand Berckelaers,theoreticus van het modernisme.

Zaterdag 13 februari:

Turkije.Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, vraagt asiel aan in Griekenland. Het is niet bekend waar de guerrillaleider zich ophoudt.

Zondag 14 februari.

Indonesië. Bij nieuwe gevechten tussen christenen en moslims op de Molukse eilanden vallen zeker dertien doden en meer dan veertien gewonden.

Irak.Saddam Hoessein waarschuwt de buurlanden Koeweit en Saudi-Arabië dat Irak de bases kan aanvallen, die de Amerikaanse en de Britse luchtmacht gebruiken voor hun raids op Irak. De Iraakse vice-premier Tariq Aziz verzoekt Turkije om zijn bases niet meer te lenen tot Britse en Amerikaanse aanvallen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content