Dinsdag 9 februari:

De huidige en vroegere directeur van de Federale Verzekeringen moeten voor de correctionele rechtbank verschijnen. Ze zouden jaarrekeningen hebben vervalst, waardoor zowel de fiscus als de verzekerden geld hebben verloren.

ù Driehonderd Belgische schoolkinderen geraken vast in het Oostenrijkse dorpje Bach, dat door de hevige sneeuwval afgesloten is van de buitenwereld.

ù Universiteiten en farmaceutische bedrijven beslissen om in de toekomst minder proeven uit te voeren op levende dieren.

ù Bijna de helft van alle artsen komt in aanraking met fysieke agressie, zo blijkt uit een enquête van de Artsenkrant.

Woensdag 10 februari:

José Happart voert bij de volgende verkiezingen de senaatslijst van de PS aan. De tweede plaats wordt ingenomen door Philippe Moureaux, voorzitter van de Brusselse PS-federatie.

ù Vijf senatoren uit de meerderheidspartijen dienen een wetsvoorstel in voor een totaal rookverbod op de binnenlandse treinen.

ù Bij de beursintroductie van het Leuvense internetbedrijf Netvision is de vraag naar aandelen 120 keer groter dan het aanbod.

ù Het NCMV, de organisatie voor zelfstandige ondernemers, kant zich tegen de vakbondseis om een 32-urenweek in te voeren. Volgens het NCMV zou die ingreep 101 miljard frank kosten aan de werkgevers.

ù Banksys gaat alle 65.000 terminals van Bancontact/Mistercash in warenhuizen, handelszaken en benzinestations vervangen. De nieuwe terminal kan zowel betaal- als getrouwheidskaarten lezen.

Donderdag 11 februari:

De vakbonden van Volkswagen Vorst verwerpen het herstructureringsplan van de directie, dat voorziet in drie weken op vier zaterdagwerk. Ze klagen ook dat de directie 1300 banen wil schrappen, in plaats van duizend.

ù De geschorste agent van de spoorwegpolitie die getuigde over wantoestanden bij de NMBS, mag in dienst komen bij de rijkswacht. Dat zegt minister van Verkeer Michel Daerden (PS).

ù Vlaams minister van Onderwijs Eddy Baldewijns (SP) gaat niet in op de vraag van de drie Antwerpse universiteiten voor meer onderwijsbevoegdheid. (zie ook p. 10)

ù Vijfentwintig van de achtenzestig verkozenen in de moslimraad zouden banden hebben of hebben gehad met radicaal-islamitische organisaties. Ze worden geweerd van deelname aan de executieve van zeventien leden.

Vrijdag 12 februari:

Het assisenproces tegen de moordenaars van veearts Karel Van Noppen wordt naar alle waarschijnlijkheid uitgesteld tot volgend jaar.

Zaterdag 13 februari:

Het Nationaal Syndicaat van de Belgische Politie dagvaardt de burgemeester van Maaseik. Het korps van Maaseik voert al weken actie voor een zaterdagvergoeding, maar de burgemeester weigert met hen te onderhandelen.

ù In Begijnendijk wordt een zesjarig meisje doodgebeten door drie rottweilerhonden. De vader, de eigenaar van de honden, wordt opgenomen in shocktoestand.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content