Maandag 1 februari:

Kroatië. Justitie in Kroatië ziet wegens gebrek aan bewijzen af van vervolging van Nada Sakic, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp Jasenovac zou hebben gemarteld. De vrouw werd in november door Argentinië uitgeleverd. Joodse en Servische activisten reageren woedend.

Frankrijk. De Compagnie Financière Paribas en de Société Générale kondigen een fusie aan. De nieuwe bank SG Paribas wordt de op drie na grootste bank van de wereld.

Dinsdag 2 februari:

Brazilië. In een poging om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen stelt de Braziliaanse regering een nieuwe president van de centrale bank aan – de derde in drie weken: Ariminio Fraga, een adviseur van megaspeculant George Soros.

Angola. Een vliegtuigramp even buiten de Angolese hoofdstad Luanda kost het leven aan op zijn minst 28 mensen.

Woensdag 3 februari:

Tsjetsjenië. De president van de Russische separatistische provincie Tsjetsjenië, Aslan Mashkadov, kondigt aan dat in het gebied de islamitische wetgeving, de sharia, van kracht wordt.

Donderdag 4 februari:

Noord-Ierland. Katholieke en protestantse splintergroeperingen zijn druk bezig te herbewapenen. Het Ira meldt dat dissidente extremisten wapens en munitie hebben gestolen uit het Ira-arsenaal.

Duitsland. De grootste Duitse bank, Deutsche Bank, heeft de bouw van het concencratiekamp Auschwitz helpen financieren. Dat onthult Manfred Pohl, het hoofd van het historisch instituut van de bank.

Ruimtevaart. Het Russische experiment om de donkere delen van de aarde te verlichten met een gigantische ruimtespiegel mislukt omdat de kosmonauten aan boord van het ruimtestation Mir de spiegel niet kunnen openen.

Kroatië. Het Kroatisch regime van president Franjo Tudjman maakt zich schuldig aan grove schendingen van de democratie. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Congo. Het vredesoverleg over de burgeroorlog in Congo lijkt andermaal te zijn mislukt. In de Zambiaanse hoofdstad Lusaka verlaten de vertegenwoordiger van Uganda en Rwanda de onderhandelingen omdat de door hen gesteunde rebellen niet aanwezig zijn.

Vrijdag 5 februari:

Rusland. Moskou blokkeert een pakket Europese voedselhulp ter waarde van 1,6 miljard frank omdat de kwaliteit van het eten ondermaats zou zijn.

Europese Unie. Onderzoeksrechter Patrick Colignon laat elf huiszoekingen uitvoeren bij ambtenaren van de Europese Commissie. Van enkele ambtenaren is de diplomatieke onschendbaarheid opgeheven. Ze worden ervan verdacht examenvragen voor kandidaat-ambtenaren te hebben gelekt.

Zondag 7 februari:

Duitsland. In de deelstaatverkiezingen in Hessen lijdt de rood-groene regeringscoalitie een nederlaag. De christen-democratische CDU komt als groot overwinnaar tevoorschijn.

Oost-Afrika. Voor de tweede opeenvolgende dag komt het, na een periode van rust van acht maanden, opnieuw tot gevechten tussen Ethiopië en Eritrea.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content