Maandag 1 februari:

Het plan om kleuters pas vanaf drie jaar na school te laten gaan, wordt voorlopig opgeborgen, omdat dit nadelig zou zijn voor kinderen uit kansarme gezinnen.

ù In het Technisch Atheneum van Deurne wordt een leraar neergestoken door een leerling. De school houdt acties om haar negatieve imago te ontkrachten.

ù De Kameroenese priester-wetenschapper Jean-Marc Ela, die een eredoctoraat van de KU Leuven in ontvangst komt nemen, wordt bij zijn aankomst in Zaventem een tijdlang aangehouden.

ù Een staking van Antwerps spoorwegpersoneel ontregelt urenlang het spoorverkeer. Aanleiding voor de actie is de ontevredenheid over het gebrek aan bewaking op de parking aan station Berchem. (zie p. 12)

Dinsdag 2 februari:

VLD-justitiespecialist Marc Verwilghen wil dat de minimumleeftijd voor strafrechtelijke aansprakelijkheid verlaagd wordt tot zestien jaar. (zie p. 22)

ù De federatie van Belgische psychologen wil niet betrokken worden bij de uitdrijving van vluchtelingen. De psychologen vinden het geweld bij uitwijzigingen barbaars.

ù Het Vlaams Blok dient in de Kamer honderden amendementen in tegen het wetsvoorstel dat racistische pamfletten bestraffen wil. De partij ontkent dat ze racistisch is.

Woensdag 3 februari:

Jean-Marie Pfaff wordt na drie maanden ontslagen als trainer van eersteklasseclub KV Oostende.

Donderdag 4 februari:

De Vlaamse jeugdraad wil uit pacifistische overwegingen niet meewerken aan een campagne om jongeren enthousiast te maken voor het leger. Vlaams minister voor jeugdbeleid Luc Martens (CVP) steunt de beslissing.

ù Belgacom boekte het afgelopen jaar een nettowinst van zestien miljard frank, een stijging met tien procent in vergelijking met 1997. De omzet van Proximus, de gsm-tak van Belgacom, steeg met ruim veertig procent.

Vrijdag 5 februari:

Het goedgekeurde Actieplan voor de Werkgelegenheid voorziet in een lastenverlaging met 108 miljard frank voor de komende vijf jaar. Het actieplan zou goed moeten zijn voor 50.000 nieuwe banen.

ù De Vlaamse christelijke ziekenhuizen vinden dat patiënten niet langer moeten betalen voor de erelonen van artsen. Het Verbond van Verzorgingsinstellingen vindt ereloonsupplementen onder geen enkel beding aanvaardbaar.

ù In de Antwerpse haven onderschept de douane 91 containers met militair materieel, bestemd voor het Afrikaanse land Eritrea.

ù Het Rode Kruis is volgens een expertenverslag verantwoordelijk voor de besmetting van een aantal hemofiliepatiënten met het aidsvirus. Het Rode Kruis is bereid tot het betalen van een schadevergoeding.

Zaterdag 6 februari:

Ruim negentig procent van de Agalev-leden spreekt zich uit voor regeringsdeelname in geval van een verkiezingsoverwinning.

Zondag 7 februari:

De Nederlandse schaats-Belg Bart Veldkamp behaalt een gouden medaille op de tien kilometer tijdens het allround-wereldkampioenschap in Noorwegen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content