Maandag 18 januari:

Frankrijk. Het parlement keurt met overgrote meerderheid de grondwetswijziging goed die nationale bevoegdheden overdraagt aan de Europese Unie. Daarmee is de weg vrij voor de ratificering van het Verdrag van Amsterdam.

Nederland. Leraren staken voor loonsverhoging. Ze weigeren de verhoging met 2,8 procent over twee jaar, die de regering voorstelt. De politie krijgt wel loonsverhoging: vijf procent over twee jaar.

Dinsdag 19 januari:

Turkije. De mensenrechtenorganisatie Prison Watch International meldt dat de Turkse politie mensenrechtenactivisten arresteert en foltert en dat Turkse rechters hen na een schijnproces veroordelen. Eerbied voor de mensenrechten is een voorwaarde voor de Turkse toetreding tot de Europese Unie.

China. Met het oog op de viering van vijftig jaar Volksrepubliek kondigt de regering harde maatregelen aan tegen misdaad en ordeverstoring. Sinds enkele dagen protesteren boeren tegen de belastingen en arbeiders tegen massale ontslagen. De geruchten over een devaluatie van de munt worden sterker.

Woensdag 20 januari:

Verenigd Koninkrijk. Paddy Ashdown (57), leider van de liberaal-democraten, kondigt aan dat hij na de volgende verkiezingen uit de politiek stapt. Hij vraagt zijn partij een opvolger te zoeken.

Colombia. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia ( Farc), de grootste guerrilla-organisatie, schorten het overleg met president Andres Pastrana op. De Farc wil niet onderhandelen zo lang rechtse doodseskaders ongestraft burgers kunnen vermoorden. De oorlog in Colombia duurt al 34 jaar en kostte aan minstens 30.000 mensen het leven.

Donderdag 21 januari:

Argentinië. Generaal Reynaldo Bignone (71), de laatste president van de junta in Argentinië, wordt gearresteerd wegens ontvoering van baby’s tijdens het militaire bewind (’76-’83).

Media. In Zimbabwe worden twee journalisten vrijgelaten. Ze berichtten over een poging tot staatsgreep half december en werden door de politie gefolterd omdat ze hun bronnen niet bekendmaakten. In Cuba wordt een journalist, die werkt voor een onafhankelijke perscoöperatie, tot vier jaar veroordeeld wegens “antisocialistisch gedrag”.

Vrijdag 22 januari:

Mexico. Paus Joannes Paulus II begint aan zijn vierde bezoek aan Mexico. Hij zal het slotdocument ondertekenen van de synode van Amerikaanse bisschoppen. Die roepen op tot kwijtschelding van de schulden van de armste landen.

Zondag 24 januari:

IOC. Het Internationaal Olympisch Comité schorst zes leden die geld of geschenken aannamen om Salt Lake City de Winterspelen van 2002 toe te wijzen. Eerder namen drie IOC-leden om dezelfde reden ontslag. Er komt een bijkomend onderzoek in verband met nieuwe beschuldigingen van omkoperij. De toewijzingen aan Salt Lake City en Sidney blijven geldig. (zie ook p. 99)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content