Maandag 11 januari.

Ruimte. Een internationaal team van astronomen meldt dat het in juli een planeet ontdekte waarop leven mogelijk is.

Dinsdag 12 januari.

Ierse Republiek. In Dublin loopt een onderzoek tegen de orde van de Broeders van Christus. Die runde tot 1969 een school die door weeskinderen en vondelingen werd bezocht. Veertig broeders worden beschuldigd van pedofilie.

Nederland. De Nederlandse politie rolt een van de grootste drugbenden van Europa op. De bende maakte synthetische drugs en leverde ook grondstoffen voor het aanmaken van drugs. In totaal worden vier mensen aangehouden bij invallen op twaalf plaatsen.

Woensdag 13 januari.

Duitsland. Een Amerikaans tankvliegtuig, dat gebruikt wordt voor het in de lucht bijvullen van Awacs-verkenningsvliegtuigen, stort in Duitsland neer. De bemanning komt daarbij om.

India. De strijd tussen hindoes en de katholieke minderheid in de deelstaat Gujarat blijft duren. Christelijke kerken, scholen en instellingen zijn nog altijd het doelwit van radicale hindoes. De regering blijkt niet in staat het geweld te stoppen.

Donderdag 14 januari.

Nederland. De 80-jarige architect Aldo Van Eyck overlijdt. Hij staat bekend als een architect die aandacht had voor de gebruiker.

Vrijdag 15 januari.

Duitse Bondsrepubliek. Bonn zal een schadevergoeding betalen aan Amerikanen die in Duitse concentratiekampen hebben gezeten. Het gaat om 235 joodse Amerikanen die zich bij het uitbreken van de oorlog in Europa bevonden en gedeporteerd werden. De operatie kan Bonn één miljard frank kosten.

Griekenland. Tienduizenden studenten betogen tegen de onderwijshervormingen. Die behelzen een betere kwaliteit van het secundair onderwijs, zodat studenten kunnen slagen in het toegangsexamen tot universiteiten.

Zaterdag 16 januari.

Italië. De Turks-Koerdische leider Abdulla Öcalan, die op 12 november aan de Italiaanse grens werd gearresteerd en asiel vroeg in Italië, verdwijnt. Turkije, dat destijds vergeefs om zijn uitlevering vroeg, reageert boos. De zaak-Öcalan zorgde in Italië voor rellen tussen Koerden en Turken.

Nederland. In Gorinchem nemen 25.000 mensen deel aan een stille mars tegen geweld. In de rest van het land wordt een minuut stilte in acht genomen. De aanleiding voor de acties is de moord – een week eerder – op twee meisjes. De daders, drie Turkse jongeren, zijn gearresteerd. Nederland kreeg de laatste tijd verscheidene keren af te rekenen met zinloos geweld op uitgaansavonden.

Zondag 17 januari.

Rusland. President Boris Jeltsin (67), net terug uit vakantie, wordt in het ziekenhuis opgenomen met een maagzweer. Zijn woordvoerder noemt de gezondheidstoestand van de president stabiel en niet verontrustend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content