Maandag 4 januari.

Europese Unie. De invoering van de euro zorgt op alle Europese beurzen voor een topdag.

Oostenrijk. Bij de start van het Europese voorzitterschap van Duitsland levert de Oostenrijkse president Thomas Klestil kritiek op Bonn dat de uitbreiding van de Europese Unie wil koppelen aan een vergelijk over de financiering van de Unie.

Dinsdag 5 januari:

Duitsland. Buitenlandminister Joschka Fischer bevestigt dat Bonn de aanvraag van Turkije voor toetreding tot de Europese Unie zal steunen. De Turken moeten wel bewijzen dat ze de mensenrechten en de democratie respecteren en er moet een oplossing komen voor de conflicten met Griekenland en Cyprus.

Iran. Naar aanleiding van de recente moorden op intellectuelen en opposanten zijn een aantal agenten van de geheime politie gearresteerd op beschuldiging van moord.

Woensdag 6 januari:

Sierra Leone. De rebellen van het Verenigd Revolutionair Front palmen het presidentieel paleis en enkele andere strategische punten in de hoofdstad Freetown in. Zij eisen de vrijlating van rebellenleider Foday Sankoh, die in handen is van de door Nigeria geleide vredesmacht Ecomog.

Verenigde Staten.Dennis Hastert is de nieuwe Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij volgt Newt Gingrich op die aftrad na de slechte verkiezingsuitslag van de Republikeinen. De conservatieve Hastert staat bekend als een verzoener.

Frankrijk. Bij justitie worden drie aanklachten ingediend tegen de Cubaanse president Fidel Castro. Twee klachten gaan over misdaden tegen de mensheid, één over Castro’s mogelijke betrokkenheid bij de internationale drugshandel.

Zaterdag 9 januari:

Cuba. Havana noemt de Amerikaanse maatregelen om meer contacten tussen de VS en Cuba toe te staan, een manoeuvre om de internationale oppositie tegen de sancties te sussen. Washington kondigde eerder aan dat Cuba meer voedsel en landbouwmateriaal mag aankopen en dat er ook meer geld van de VS naar Cuba mag vloeien.

Zondag 10 januari:

Bosnië-Herzegovina. Franse soldaten van de SFOR-interventiemacht in Bosnië-Herzegovina schieten de Bosnische Serviër Dragan Gagovic dood als hij probeert aan zijn arrestatie te ontsnappen. Gagovic werd door het Joegoslavië-hof in Den Haag beschuldigd van verkrachting en foltering van moslimvrouwen en moord op moslims in Bosnië.

Nigeria. In Nigeria worden de gouverneurs van de 35 deelstaten verkozen. Daarmee komt generaal Abdulsalami Abubakar zijn belofte na om de democratie te herstellen. Deze verkiezing wordt gezien als een oefening voor de parlements- en presidentsverkiezingen later dit jaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content