Dinsdag 5 januari:

De overkoepelende organisatie voor autokeuring geeft toe dat er fouten gebeuren bij de keuringen, zoals de verbruikersorganisatie Test-Aankoop had gemeld.

– Twee actievoerders die bij het bezoek van Bill Gates aan België een taart gooiden in het gezicht van de Microsoft-baas, worden veroordeeld tot een boete van elk drieduizend frank.

– Het Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse Taal wordt dit jaar in een nieuwe versie uitgebracht. De opvallendste aanpassing betreft de grotere vertegenwoordiging van Vlaamse woorden.

Woensdag 6 januari:

Staatssecretaris voor Verkeer Jan Peeters (SP) organiseert facultatieve cursussen om 55-plussers de kans te bieden hun kennis over het verkeer bij te schaven.

– VU-europarlementslid Nelly Maes dient een klacht in bij het Brussels parket over vermeende fraude bij een Europees beroepsopleidingsprogramma van Europees commissaris Edith Cresson. (zie ook p. 24)

– De autoverkoop in België is het afgelopen jaar met 14,1 procent gestegen in vergelijking met 1997.

Donderdag 7 januari:

Alle vrouwen tussen vijftig en zeventig krijgen dit jaar een uitnodiging voor een preventief borstkankeronderzoek.

– De Vaste Commissie voor de Gemeentepolitie stelt voor om uit veiligheidsoverwegingen de nachtelijke wachtdiensten van artsen af te schaffen. Minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP) noemt het voorstel “zotternij”.

– De luchthaven van Zaventem heeft het afgelopen jaar 18,5 miljoen passagiers ontvangen, een stijging met 15,6 procent in vergelijking met 1997. In de rangschikking van de Europese luchthavens stijgt Zaventem van de veertiende naar de elfde plaats.

– Volgens Test-Aankoop is de kwaliteit van de frieten in de Belgische frietkramen sterk verminderd.

Vrijdag 8 januari:

Het aantal bevallingen in de Vlaamse kraamklinieken lag vorig jaar lager dan ooit. Jonge paren zouden de geboorte van een eerste kind uitstellen tot het volgende millennium.

– Zo’n vijftien zogenaamde Freinet-scholen tonen zich bereid om illegale asielzoekers een tijdlang onderdak te verlenen.

Zaterdag 9 januari:

In Aalst brengen de ouders van een gezin uit Kaprijke hun beide kinderen om het leven. Hun poging om zelfmoord te plegen mislukt.

Willy Claes tekent cassatieberoep aan tegen zijn veroordeling in het Agusta/Dassault-proces. Eerder besloten ook Etienne Mangé, Luc Wallyn, Alfons Puelinckx en Johan Delanghe beroep aan te tekenen. (zie ook p. 20)

Zondag 10 januari:

Marc Janssens verlengt in Soumagne zijn Belgische titel bij het veldrijden.

Maandag 11 januari:

De NMBS past andermaal haar dienstregeling aan. Die moet deze keer wél voor een vlotter treinverkeer zorgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content