Zaterdag 19 december.

Verenigde Staten. Het Huis van Afgevaardigden stemt vóór de impeachment van de Amerikaanse president Bill Clinton. De Senaat kan nu beslissen om Clinton af te zetten.

Woensdag 23 december.

Turkije. President Süleyman Demirel benoemt het onafhankelijke parlementslid Yalim Erez tot kandidaat-premier.

Zondag 27 december.

Cambodja. Khieu Sampan en Nuon Chea, twee van de drie overgebleven leiders van de Rode Khmer, leggen de wapens neer. Ze worden beschuldigd van genocide en misdaden tegen de mensheid. President Hun Sen wil hen in ruil voor hun overgave niet berechten en roept op tot verzoening. Koning Norodom Sihanouk is het daar niet mee eens.

Dinsdag 29 december.

Europa. Europarlementslid Nelly Maes (VU) beschuldigt Europees Commissaris Edith Cresson van nepotisme en belangenvermenging naar aanleiding van de vermeende fraude bij het Leonardo da Vinci-programma voor jongeren en beroepsopleidingen.

Israël. De Israëlische autoriteiten weigeren Solomon Morel uit te leveren aan Polen. Morel, een jood, was in een vorig leven kampcommandant in Swietochlowice, waar na de bevrijding vooral Duitsers werden opgesloten.

Cyprus. President Glafkos Klerides beslist onder toenemende internationale druk om de bestelde Russische S-300 raketten toch op Kreta te plaatsen. Oorspronkelijk was het de bedoeling de tuigen op Cyprus te stationeren, wat de nodige wrevel veroorzaakte bij Turkije.

Woensdag 30 december.

Duitsland. Het Duitse bedrijf Volkswagen gaat de dwangarbeiders vergoeden, die gedurende de oorlog in haar fabrieken werkten. Hitlers slaven, een actiegroep voor de dwangarbeiders, heeft daarmee vermoedelijk een belangrijke doorbraak geforceerd.

Indonesië. Bij onlusten in de olierijke provincie Atjeh komen op twee dagen tijd zestien Indonesische soldaten om. Het leger legt de verantwoordelijkheid bij de Gerakan Aceh Merdeka, de Beweging voor de Bevrijding van Atjeh.

Vrijdag 1 januari.

Verenigde Naties. Canada, Maleisië, Namibië, Nederland en Argentinië zijn de volgende twee jaar lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ze vervangen Costa Rica, Japan, Kenya, Portugal en Zweden.

Europese Unie. Duitsland is voor het volgende half jaar voorzitter van de Europese Raad. Bondskanselier Gerhard Schröder ziet de bestrijding van de werkloosheid en de samenwerking met Frankrijk als belangrijkste objectieven.

Verenigde Staten. Vice-president Al Gore stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2000.

Cuba. De Cubanen vieren de veertigste verjaardag van de machtsgreep van Fidel Castro.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content