VRIJDAG 21 APRIL.

Rusland. De doema, het Russische lagerhuis, ratificeert een verdrag over een totaal verbod op kernproeven. De Russische Veiligheidsraad keurt de nieuwe militaire doctrine goed die het Rusland mogelijk maakt als eerste kernwapens in te zetten als het land militair wordt bedreigd.

Bosnië. Militairen van de SFOR-troepenmacht houden de van oorlogsmisdaden verdachte Dragan Nikolic aan en dragen hem onmiddellijk over aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

ZATERDAG 22 APRIL.

Afghanistan. De Taliban, de moslimfundamentalistische machthebbers, vragen internationale hulp om de hongersnood in het zuiden van het land te bestrijden. De oproep is opmerkelijk wegens de moeizame relatie tussen de internationale gemeenschap en het Afghaanse bewind.

Congo. In Kinshasa arresteert de politie tijdens een meeting van de oppositiepartij Congolese Nationale Beweging, François Lumumba, de zoon van de vermoorde eerste Congolese premier, samen met twaalf andere leden van de partij.

Nederland. Cabaretier Toon Hermans (83), die ook in Vlaanderen zeer populair was, overlijdt aan een hartaanval. Hermans was de laatste van de ‘Grote Drie’ (Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans).

ZONDAG 23 APRIL.

Tsjetsjenië. Het Russische leger bevestigt dat 15 soldaten zijn omgekomen in een hinderlaag van de rebellen. Het Tsjetsjeense verzet spreekt van tachtig omgekomen Russen.

Vaticaanstad. Paus Johannes Paulus II roept in zijn paasboodschap alle volken en naties op tot vrede en dialoog. ‘Alle gevoelens van racisme en vreemdelingenhaat moeten worden gebannen’, aldus de kerkvorst.

MAANDAG 24 APRIL.

Frankrijk. De Franse regering publiceert het decreet waardoor Jean-Marie Le Pen zijn mandaat van Europees parlementslid verliest. De voorzitter van de extreem-rechtse partij Front National verloor eerder al zijn mandaat van regionaal raadslid voor Provence-Alpes-Cote d’Azur.

Verenigde Staten. In Washington raken zeven kinderen tussen elf en zestien jaar gewond bij een schietpartij aan de ingang van de dierentuin. Eén jongen is hersendood en twee anderen raken levensgevaarlijk gewond. Volgens de politie gaat het om een strijd tussen straatbendes.

DINSDAG 25 APRIL.

Burundi. Bij gevechten rondom de hoofdstad Bujumbura tussen het Burundese leger en Hutu-rebellen vallen 67 doden, onder wie 27 burgers. De militairen beschuldigen de rebellen ervan 16 burgers te hebben gedood in een vluchtelingenkamp bij Mushara.

WOENSDAG 26 APRIL.

Spanje. José Maria Aznar wordt door de Kamer van Volksvertegenwoordigers herkozen voor een tweede mandaat als premier.

DONDERDAG 27 APRIL.

Nederland. Paul van Buitenen is tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. De Europees ambtenaar beschouwt het lintje als een rehabilitatie, nadat hij vanwege zijn onthullingen over misstanden in de Europese Commissie werd overgeplaatst naar een lagere dienst.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content