MAANDAG 17 APRIL.

Minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo) kant zich tegen het voorstel van minister Johan Vande Lanotte (SP) om een aparte verkeersregeling voor Vlaanderen uit te werken.

ù In het Brabantse Puurs worden zo’n zestig illegale Chinezen opgepakt. Ze waren in ons land beland via mensensmokkelaars.

ù De Franstalige krant La Dernière Heure verschijnt binnenkort ook op zondag.

ù In de Kempense ondergrond worden aardgasbellen ontdekt die groot genoeg zijn om heel Vlaanderen vijf jaar lang te bevoorraden. Het is evenwel nog niet zeker of het gas kan worden geëxploiteerd.

ù Damien Wigny, topman van de KB Lux, wordt door het Brusselse gerecht ondervraagd over zijn mogelijke rol in de fraudezaak rond de bank. Die zaak loopt nu al vier jaar.

DINSDAG 18 APRIL.

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde adviseert ons land om geen bloed uit Groot-Brittannië meer in te voeren. Via die maatregel moet de mogelijke overdracht van de Creutzfeldt-Jakobziekte worden voorkomen.

ù In Zellik ontsnapt de bekende misdadiger Karim Bouzitoune uit een rijkswachtcombi. Hij blijft spoorloos.

ù De CVP eist dat de Vlaamse regering inspanningen levert om betaalbare bouwgronden en woningen beschikbaar te stellen.

ù De Hongaarse dominee Andras Pandy blijft in de cel. Zijn verzoek tot vrijlating wordt niet ingewilligd. Normaal gezien verschijnt hij in de loop van volgend jaar voor het Hof van Assisen voor de moord op zes familieleden.

WOENSDAG 19 APRIL.

Professor Urbain Vermeulen, islamkenner van de Katholieke Universiteit Leuven, riskeert ontslagen te worden voor zijn vermeende racistische uitspraken over Turken tijdens een spreekbeurt.

ù Het aantal meldingen van kindermishandeling in Vlaanderen is vorig jaar met achttien procent gestegen. Na de zaak-Dutroux werd nochtans een daling verwacht.

ù De Belgische landbouwbedrijven hebben naar aanleiding van de dioxinecrisis in totaal 29.000 schadeclaims ingediend, voor een bedrag van alles bij elkaar 6,6 miljard frank. De eerste betalingen worden nog deze maand uitgevoerd.

DONDERDAG 20 APRIL.

Senator Sabine De Béthune (CVP) wil het ouderschapsverlof verlengen tot 1 jaar per kind voor beide ouders. Ze stelt ook voor om het bedrag van de uitkering op te trekken tot op het niveau van het gewaarborgd inkomen.

ù Aquafin, dat het afvalwater in Vlaanderen zuivert, zal pas in 2004 in orde zijn met de Europese normen. Normaal gezien had dat al in ’98 gebeurd moeten zijn.

ù Minister van Financiën Didier Reynders (PRL) vraagt meer personeel en middelen voor de fiscus. Die is vandaag niet bij machte om alle dossiers te behandelen.

ù Het aantal naturalisaties is het afgelopen jaar met 36 procent gedaald. Wanneer volgende maand de nieuwe naturalisatiewet in werking treedt, wordt opnieuw een forse stijging verwacht.

ù Senatoren Vincent Van Quickenborne (VU-ID) en Alain Destexhe (PRL-FDF) dienen een wetsvoorstel in dat stemmen via het internet mogelijk moet maken.

VRIJDAG 21 APRIL.

De CVP wil de maximumstraf voor extreem zware verkeersovertredingen optrekken tot vijf jaar. Tot op heden bedraagt die maximumstraf twee jaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content