MAANDAG 3 APRIL.

Verenigd Koninkrijk. De regering kondigt strenge maatregelen aan om de toevloed van asielzoekers in te dammen. Vrachtwagenchauffeurs die verstekelingen het land insmokkelen worden zwaar beboet, vluchtelingen worden gelijkmatig over het grondgebied verspreid en uitkeringen in baar geld worden vervangen door een systeem van waardebonnen.

Congo. De minister van Binnenlandse Zaken Gaëtan Kaduji kondigt de parlementsverkiezingen op 10 mei aan. Het zijn de eerste sinds Laurent-Désiré Kabila in mei 1997 aan de macht kwam.

DINSDAG 4 APRIL.

Senegal. Voor het eerst bestuurt een meerpartijenregering het land. Sinds de onafhankelijheid in 1960 bestond de regering uitsluitend uit leden van de Socialistische Partij.

Frankrijk. Premier Lionel Jospin stelt twee (nieuwe) prioriteiten in zijn economisch hervormingsbeleid: minder dan 2 miljoen werklozen tegen 2002 en een gulle verdeling van de opbrengsten van de economische groei.

WOENSDAG 5 APRIL.

Spanje. Luisa Fernanda Rudi (49), lid van de regerende Partido Popular (PP), wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de Cortes, de kamer van afgevaardigden.

Frankrijk. Voormalig premier Edouard Balladur stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs.

Turkije. Het parlement weigert de grondwet aan te passen om de huidige president Suleyman Demirel een tweede ambtstermijn toe te staan.

Kosovo. Bij botsingen tussen Servische Kosovaren en KFOR-soldaten, tijdens een protestbetoging tegen de arrestatie van een Serviër wegens illegaal wapenbezit, raken elf Amerikanen en één Pool gewond.

Verenigde Naties. De Verenigde Staten stemmen ermee in dat de Veiligheidsraad van de VN 24 in plaats van de huidige 15 leden telt. Er zouden vijf permanente leden zonder vetorecht bijkomen en vier niet-permanente leden.

Voetbal. Bij supportersrellen op de vooravond van de Uefa-bekerwedstrijd Galatasaray-Leeds United in Istanbul worden vijf Engelse fans neergestoken. Twee van hen overlijden, twee andere zijn er erg aan toe.

DONDERDAG 6 APRIL.

Pakistan. De voormalige premier Nawaz Sharif wordt door een rechtbank in Karachi veroordeeld tot tweemaal levenslang voor luchtpiraterij en terrorisme. Sharif was na de staatsgreep van generaal Pervez Musharraf op 12 oktober afgezet en gearresteerd.

Ruimtevaart. Twee Russische kosmonauten, Sergei Saletin en Alexandr Kaleri, bemannen opnieuw het ruimtestation Mir. Het tweetal blijft minstens anderhalve maand aan boord. Mir zweefde sinds augustus 1999 onbemand in een baan om de Aarde.

VRIJDAG 7 APRIL.

Oostenrijk. In Wenen wordt het Europees Observatiecentrum voor Racisme en Vreemdelingenhaat plechtig ingewijd.

ZATERDAG 8 APRIL.

Congo. De strijdende partijen, drie rebellenlegers en de krijgsmacht van president Laurent-Désiré Kabila, komen een nieuw bestand overeen. De (nieuwe) wapenstilstand moet op vrijdag 14 april in werking treden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content