MAANDAG 3 APRIL.

Bij chemiereus Union Minière gaan 140 werknemers in staking, uit protest tegen de afschaffing van de eerder beloofde winstuitkeringen.

DINSDAG 4 APRIL.

Het Permanent Veterinair Comité van de Europese Unie heft de laatste beperkende maatregelen tegen Belgisch varkensvlees en pluimvee op.

ù Van de 160 miljoen frank Agusta-geld die de SP en PS moeten terugbetalen, is 94 miljoen al gestort. Dat zegt minister van Financiën Didier Reynders (PRL).

ù Freddy Horion, die in ’79 zes mensen vermoordde en levenslang kreeg, komt binnenkort mogelijk vrij. Zijn advocaat meent dat hij na 21 jaar cel opnieuw een plaats verdient in de maatschappij.

WOENSDAG 5 APRIL.

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) vindt dat ontwikkelingslanden de kans moeten krijgen om hun behoeften zelf te formuleren.

ù Belgische soldaten die in Kosovo zijn blootgesteld aan verarmd uranium, kunnen daar gezondheidsproblemen aan hebben overgehouden. Dat stond eerder al te lezen in Knack en wordt nu bevestigd in een interne nota van het leger.

ù Kinderen onder 12 jaar kunnen vanaf 1 juli gratis met de trein reizen. Voor 65-plussers komt er een vaste prijs van vijftig frank voor een biljet.

ù De Raad van State vernietigt de benoeming van een notaris in Luik. Daarmee gaat hij in tegen minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD), die ook al eerdere benoemingen in Aalst en Namen vernietigd zag worden.

DONDERDAG 6 APRIL.

Slovaken die naar België komen, zijn voortaan opnieuw onderworpen aan een visumplicht. Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL) wil reageren op het stijgende aantal asielaanvragen door Slovaakse zigeuners.

ù Het aantal onrustwekkende verdwijningen is voor het eerst sinds ’96 gedaald. De Nationale Cel Verdwijningen van de rijkswacht behandelde vorig jaar 1091 dossiers, twintig procent minder dan in ’98.

ù De Bond Beter Leefmilieu eist dat alle 180 illegale campings in natuurgebieden of bossen verdwijnen. Het gaat om veertig procent van het totale aantal campings in ons land.

ù Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (VU) trekt 53 miljoen frank extra uit voor de Vlaamse opera. In totaal krijgt die 436 miljoen frank subsidie per jaar.

ù De inkomsten van De Lijn zijn sinds de invoering van het gratis busvervoer toegenomen. Wie gratis reist, neemt blijkbaar vaak een betalende reiziger mee.

ù Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest trekt 41 miljoen frank uit voor de bestrijding van jeugdbendes. Er zouden tussen de dertig en zestig jeugdbendes actief zijn.

ZATERDAG 8 APRIL.

Bij een ontploffing in een hoogoven van het staalbedrijf Sidmar in Gent, wordt voor miljoenen frank schade aangericht. Er ontstaat ook veel rook, maar die blijkt niet giftig.

ù De Waalse regering trekt vijftig miljoen frank uit voor de redding van de verliesgevende krant Le Matin. De krant krijgt ook een langetermijnlening van zestig miljoen frank.

ZONDAG 9 APRIL.

Johan Museeuw wint de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Twee jaar geleden kwam hij er nog zwaar ten val.

ù Het Vlaams Blok verzwakt zijn standpunten rond migranten niet. Dat blijkt op een partijcongres in Beringen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content