MAANDAG 27 MAART.

Oscars. De film American Beauty, de debuutfilm van regisseur Sam Mendes, krijgt in Los Angeles op de jaarlijkse Academy Award-ceremonie vijf oscars: beste film, beste regisseur, beste acteur, beste origineel scenario en beste fotografie.

Europese Unie. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie komen een gemeenschappelijke aanpak overeen voor de bestraffing van eurovalsemunters: een celstraf van minimum acht jaar.

Zambia. Voormalig president Kenneth Kaunda (75), die zijn land 27 jaar heeft geleid, treedt af als leider van zijn Verenigde Nationale Onafhankelijkheidspartij.

DINSDAG 28 MAART.

Europa. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg veroordeelt Turkije tweemaal wegens het schenden van het recht op leven. De uitspraken volgen op de moord op een journalist en op een dokter die ervan werden verdacht banden te onderhouden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Turkije moet een schadevergoeding van 5 miljoen frank aan de nabestaanden betalen.

Irak. Uday Saddam Hoessein (35), de oudste zoon van de president, is met 99,99 procent van de stemmen verkozen tot parlementslid en doet formeel zijn intrede in de politiek. De regerende Baath-partij behaalt 165 van de 250 zetels.

WOENSDAG 29 MAART.

Oeganda. In Rugazi bij ex-priester en leider van de Beweging voor het Herstel van de Tien Geboden van God, Dominic Kataribabo, graven onderzoekers 53 lichamen op. De doden, onder wie veel kinderen, zijn kennelijk gewurgd. In totaal zijn er nu ruim duizend slachtoffers geteld in vestigingen van de sekte.

DONDERDAG 30 MAART.

Echelon. De Europese Commissie geeft in een verklaring voor het Europees parlement het bestaan toe van het internationale spionagenet Echelon. De Europese Commissie heeft zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk uitleg gevraagd over de vermeende spionageactiviteiten.

Frankrijk. Philippe Séguin, de voormalige voorzitter van de neogaullistische partij RPR, stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs. Andere kandidaten zijn huidig burgemeester Jean Tibéri (RPR) en de socialist Bertrand Delanoë.

Oekraïne. De regering beslist de kerncentrale van Tsjernobyl, waar in 1986 een zwaar kernongeval plaatshad, eind dit jaar te sluiten.

Oostenrijk. Voormalig president Rudolf Kirschschläger (85), die van 1974 tot 1986 Oostenrijk leidde, overlijdt aan een hartaanval.

VRIJDAG 31 MAART.

Rusland. President Vladimir Poetin vraagt het parlement de Russisch-Amerikaanse ontwapeningsakkoorden Start-II te ratificeren. In 1993 ondertekenden beide staten dat verdrag.

ZONDAG 2 APRIL.

Madagascar. Het Afrikaanse eiland wordt voor de derde keer dit jaar getroffen door noodweer. De cycloon Hudah trekt met snelheden tot 180 kilometer per uur over het noordoosten van het eiland.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content