MAANDAG 20 MAART.

Chili. Ruim 60.000 mensen betogen in Santiago tegen de teruggekeerde Augusto Pinochet. Ze eisen een proces tegen de ex-dictator, tegen wie al 75 klachten zijn ingediend. Later deze week raakt bekend dat de Chileense overheid Pinochet opnieuw onschendbaarheid verleent.

Senegal. President Abdou Diouf geeft zijn nederlaag toe in de presidentsverkiezingen. De liberaal Abdulaye Wade, die 25 jaar oppositie voerde, wordt met 60 procent van de stemmen de nieuwe president.

DINSDAG 21 MAART.

Israël. De joodse staat draagt nog eens 6,1 procent van de Westelijke Jordaanoever over aan de Palestijnen. Het gaat om dorpen bij Ramallah, Bethlehem, Hebron, Jericho en Jenin.

De Palestijnse autoriteit bestuurt nu ongeveer 40 procent van de Westelijke Jordaanoever en tweederde van de Gazastrook.

Oostenrijk. Het proces tegen de nazi-psychiater Heinrich Gross (84), die verdacht wordt van moord op kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is voor onbepaalde tijd opgeschort. De rechter oordeelt dat Gross dement is en niet kan worden berecht. Onmiddellijk na de zitting geeft de ‘demente’ Gross een helder en gedetailleerd interview.

Verenigde Staten. Een rechter in Miami bevestigt de beslissing van de immigratiedienst om het Cubaanse jongetje Elian Gonzalez terug naar zijn vader op Cuba te sturen. Familieleden van Elian pogen de jongen, die bij een illegale overtocht naar de VS in november 1999 zijn moeder verloor, in Florida te houden.

WOENSDAG 22 MAART.

Oekraïne. Met vijf jaar vertraging ondertekent president Leonid Koetsjma een wet waarmee de doodstraf wordt afgeschaft. In de Oekraïense gevangenissen zitten ruim 400 ter dood veroordeelden.

Oeganda. Het dodental van de massale zelfmoord van leden van de religieuze sekte Beweging tot Herstel van de 10 Geboden van God is volgens de politie gestegen tot 530, onder wie minstens 78 kinderen. De politie beschouwt de dood van de kinderen als moord en zoekt naar de leiders van de sekte.

DONDERDAG 23 MAART.

Spanje. De belangrijkste drie nationalistische partijen, de Catalaanse CIU, de Baskische PNV en de Galicische BNG, waarschuwen de Spaanse premier José Maria Aznar geen misbruik te maken van zijn absolute meerderheid.

Rwanda. President Pasteur Bizimungu (Hutu), staatshoofd sinds het einde van de genocide in 1994, stapt op na aanhoudende meningsverschillen met de regering.

ZONDAG 26 MAART.

Rusland. Bij de presidentsverkiezingen scoort interim-president Vladimir Poetin minder goed dan algemeen werd verwacht: goed 52 procent. De leider van de communisten Gennadi Zjoeganov strandt op 29,45 procent. Poetin behaalt dus wel de absolute meerderheid en bijgevolg komt er geen tweede stemronde. (Zie ook p. 112)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content