MAANDAG 20 MAART.

De PS kant zich tegen de invoering van managementprincipes in de ambtenarij, zoals minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche (SP) wil. Ook de geplande tijdelijke benoemingen ziet de PS niet zitten. Die zouden politieke benoemingen in de hand werken.

DINSDAG 21 MAART.

Antwerpen zal dertig bewakingscamera’s in de binnenstad installeren tijdens de Europese kampioenschappen voetbal in juni. Er worden geen wedstrijden gespeeld in Antwerpen, maar de stad vreest toch voor relletjes.

ù Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) werkt aan een koninklijk besluit dat het medisch gebruik van cannabis toelaat. Uit onderzoek blijkt dat de plant patiënten van onder andere aids, multiple sclerose, kanker en astma kan helpen.

WOENSDAG 22 MAART.

De BOB ontmantelt een Servisch-Albanese bende van mensensmokkelaars in Antwerpen. Zeven mensen worden gearresteerd. In Brugge worden twee dagen eerder achttien mensensmokkelaars veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden tot vijf jaar.

ù Michel Nihoul heeft een alibi voor de dag waarop Laetitia Delhez ontvoerd werd. Getuigen beweren Nihoul te hebben gezien in Bertrix op 9 augustus, maar uit de registratie van zijn telefoongesprekken blijkt nu dat hij die dag op kantoor was.

DONDERDAG 23 MAART.

De voltallige Senaat keurt het snelrecht goed. In de loop van de bespreking beschuldigt minister Marc Verwilghen (VLD) de magistratuur van hypocrisie omdat die het snelrecht scherp bekritiseerde.

ù Eén op de drie kinderen van negen jaar lijdt aan tandbederf. Een onderzoek van de Leuvense universiteit en een tandpastaproducent wijst dat uit. Het slechtst scoren Limburgse kinderen, hoewel die hun tanden het vaakst poetsen en het minst snoepen.

VRIJDAG 24 MAART.

Eén op de zes jongeren rijdt in het weekend onder invloed van drugs. Dat blijkt uit een onderzoek van de rijkswacht in de provincie Antwerpen bij meer dan achthonderd chauffeurs tussen zeventien en vierendertig jaar.

ù 144 Kosovaarse vluchtelingen keren per vliegtuig terug naar hun land. Hun statuut van ontheemde verviel op 2 maart. Een tweede groep van nog eens zoveel vluchtelingen vertrekt binnenkort.

ZATERDAG 25 MAART.

Peter Verhelst wint de Gouden Uil met zijn roman Tongkat. De Genezing van de Krekel van Toon Tellegen krijgt de Gouden Uil voor jeugdliteratuur. Tom Lanoye wordt bekroond met de publieksprijs voor zijn boek Zwarte Tranen.

ù In elk gerechtelijk arrondissement komt er een neutrale bemiddelingsruimte waar gescheiden ouders hun kinderen kunnen zien onder begeleiding. Hiermee wil minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) het bezoekrecht garanderen.

ZONDAG 26 MAART.

De Conferentie over de Staatshervorming (Costa) moet tegen april een akkoord kunnen bereiken over de regionalisering van de landbouw en de buitenlandse handel. Patrik Vankrunkelsven (VU) gelooft niet dat de Costa veel kan opleveren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content