MAANDAG 13 MAART.

Autowereld. De autoconstructeurs Fiat en General Motors (GM) sluiten een samenwerkingsakkoord. GM, de grootste autobouwer in de wereld, verwerft een belang van 20 procent in Fiat Auto, dat op zijn beurt 5,1 procent controle over GM verwerft.

Rusland. Interim-president Vladimir Poetin maakt bekend dat de Russische veiligheidsdienst FSB de Tsjetsjeense rebellenleider Salman Radoejev daags voordien heeft gearresteerd en naar Moskou heeft overgebracht. (Zie ook p. 110)

El Salvador. De voormalige guerrilla-organisatie Frente Farabundo Marti para la Liberacion Nacional (FMLN) wint de parlementsverkiezingen. Ze behaalt een meerderheid in het parlement en levert 56 van de 63 nieuwe burgemeesters.

Europese Unie. De EU-ministers van Financiën steunen unaniem de Duitser Horst Köhler als Europese kandidaat voor de post van directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

DINSDAG 14 MAART.

Europese Unie. De Verenigde Staten en de Europese Unie bereiken in Brussel een principeakkoord over de bescherming van persoonlijke gegevens in de internethandel.

WOENSDAG 15 MAART.

Rusland. De verkiezingscommissie verbiedt het eerste boek over interim-president Vladimir Poetin. Het werk ‘gesprekken met Poetin’ is volgens de commissie propaganda. Poetin koopt de 50.000 gedrukte exemplaren op om weg te geven. De tekst is integraal te lezen op het internet.

Saoedi-Arabië. Meer dan twee miljoen moslims verzamelen zich voor de apotheose van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, de Hadj, bij de berg Arafat, waar de profeet Mohammed in 632 zijn afscheidsrede hield. Door de nieuwe veiligheidsmaatregelen verloopt de bedevaart zonder noemenswaardige incidenten.

DONDERDAG 16 MAART.

Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk trekt 500 soldaten uit Noord-Ierland terug omdat de veiligheidssituatie in de provincie is verbeterd. Er blijven nog iets minder dan 14.000 militairen ter plaatse.

VRIJDAG 17 MAART.

Verenigde Staten. Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright kondigt een versoepeling aan van het economisch embargo tegen Iran. Import van Iraanse tapijten en voedingswaren (onder andere kaviaar) wordt weer toegestaan.

Duitsland. Oud-bondskanselier Helmut Kohl verschijnt voor het eerst sinds het uitbreken van de zwartgeldaffaire weer in de Bondsdag. Hij neemt deel aan de speciale zitting met viering van de tiende verjaardag van de eerste vrije verkiezingen in de voormalige DDR. De fracties van de sociaal-democratische SPD en de groenen negeren Kohl.

ZATERDAG 18 MAART.

Oeganda. In Kanungu, dichtbij de grens met Rwanda, plegen meer dan 300 leden van de religieuze sekte Beweging tot Herstel van de 10 Geboden van God collectief zelfmoord. Na uren zingen en dansen steken ze zichzelf in brand in de kerk. De sekteleden geloven dat het einde der tijden nabij is.

Wielrennen. De Duitser Erik Zabel wint voor de derde keer de klassieker Milaan-Sanremo.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content